Σημαντική βοήθεια για να κρατηθεί εντός στόχων ο προϋπολογισμός -τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο- αποτέλεσε η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, φέρνοντας το Μάρτιο στα κρατικά ταμεία 407 εκατ. ευρώ.

Τα περισσότερα χρήματα εισπράχθηκαν από τις Εφορίες, που παρουσίασαν αύξηση εσόδων 20,4% και κατά 2% αυξήθηκαν τα έσοδα από ΦΠΑ, εξελίξεις που αντιστάθμισαν την απώλεια εσόδων 328 εκατ. ευρώ που σημειώθηκε στα τελωνεία εξαιτίας της πτώσης της κατανάλωσης.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η ρύθμιση αυτή θα λήξει στο τέλος του μήνα, αλλά και του γεγονότος ότι τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης κτλ βαίνουν μειούμενα λόγω ύφεσης και συρρίκνωσης της ζήτησης, η ανησυχία για την πορεία των εσόδων παραμένει έντονη στο οικονομικό επιτελείο.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν για το Μάρτιο αύξηση του συνόλου των εσόδων προ επιστροφών φόρων στα 3,522 δισ. ευρώ, έναντι 3,408 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, παρουσιάζοντας αύξηση 3,3%.

Τα περισσότερα χρήματα εισπράχθηκαν από τις Εφορίες. Ειδικότερα οι ΔΟΥ άντλησαν 2,325 δισ. ευρώ από 1,931 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Πρόκειται για αύξηση 20,4%, η οποία αποδίδεται από το οικονομικό επιτελείο κατά κύριο λόγο στη ευνοϊκή ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στον ίδιο παράγοντα αποδίδεται και η αύξηση κατά 2% που σημειώνουν τα έσοδα από ΦΠΑ, διαμορφούμενα σε 654 εκατ. ευρώ, από 641 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Αντίθετα, σημαντική πτώση κατά 27% ή 328 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα έσοδα από τα τελωνεία. Ειδικότερα, στα τελωνεία εισπράχθηκαν τον Μάρτιο 855 εκατ. ευρώ, έναντι 1,183 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2011, με την πτώση να αποδίδεται κυρίως στην σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμων λόγω ύφεσης και ακρίβειας.

Η ανησυχία παραμένει

Με ανησυχία παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού το οικονομικό επιτελείο συνειδητοποιώντας ότι η παραμονή του προϋπολογισμού εντός στόχων το πρώτο τρίμηνο του έτους οφείλεται σε συγκυριακούς κυρίως λόγους, όπως είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων.

Όπως εξηγούν στελέχη του ΥΠΟΙΚ όταν εκλείψει η ρύθμιση (δόθηκε παράταση έως 30/4) τα έσοδα του προϋπολογισμού θα πρέπει να στηριχθούν από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και από το ειδικό τέλος στα ακίνητα για το 2012.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένης της ύφεσης και της οικονομικής δυσπραγίας οι πιθανότητες λήψης νέων μέτρων τον Ιούνιο αυξάνονται ανησυχητικά.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook