Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση των ατομικών συμβάσεων, οδηγώντας σε ταχύτατη συρρίκνωση μισθών που αγγίζει και το 30% για χιλιάδες εργαζόμενους εξαφανίζοντας ταυτόχρονα τα κεκτημένα των κλαδικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που παρουσιάζει το real.gr, μέσα σε ενάμιση μήνα υπογράφηκαν υπό την «δαμόκλειο σπάθη» της απόλυσης 21.486 ατομικές συμβάσεις!!! Μάλιστα σε μεμονωμένες περιπτώσεις η μείωση μισθού μέσω ατομικής σύμβασης ξεπερνά και το 50%, κι όλα πριν έρθει ο Μάιος που θα σφραγίσει την εξαφάνιση των κλαδικών συμβάσεων!

Η αλλαγή στην αγορά εργασίας είναι ραγδαία, αφού από τις 14 Φεβρουαρίου με την εφαρμογή του νόμου έχουν υπογραφεί 87 επιχειρησιακές συμβάσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες αφορούν 3561 εργαζόμενους, ενώ την περίοδο Οκτωβρίου 2011- Φεβρουαρίου 2102 είχαν υπογραφεί μόλις 65 επιχειρησιακές συμβάσεις!!! Η μέση μείωση μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων είναι 21,14%, ενώ η υψηλότερη σε μεμονωμένες περιπτώσεις άγγιξε και το 35%.

Ωστόσο, για πολύ περισσότερους εργαζόμενους, 21.486 στον αριθμό, υπήρξαν μειώσεις με ατομικές συμβάσεις εργασίας, που κατά μέσο όρο είναι της τάξεως του 21,82%, ενώ έφτασαν και στο 28% σε 4.701 επιχειρήσεις.

Αιχμηρός όσον αφορά τις παρεμβάσεις στα εργασιακά, χωρίς την διασφάλιση κεκτημένων κατά την διάρκεια διαπραγμάτευσης ιδιαίτερα για τους εργαζομένους σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εμφανίζεται ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μιχάλης Χάλαρης.
«Η ανθρωπογεωγραφία της ελληνικής αγοράς εργασίας με μικρές επιχειρήσεις των 2-3 εργαζομένων, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα - έστω μέσω μιας ενώσεως προσώπων - για σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης, οφείλει να καταστήσει ακόμα πιο έντονο το αίσθημα της υπευθυνότητας της εργοδοτικής πλευράς, προκειμένου να χειριστεί με φειδώ και σύνεση το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Γενικά, η διολίσθηση των μισθών χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και η αποτελεσματικότητα του μέτρου, περνάει κάθε μέρα τις εξετάσεις της. Αυτή τη στιγμή, πάντως, πρέπει να υπάρξει ένα αποφασιστικό φρενάρισμα και μια στροφή προς την πρόοδο και την ανάπτυξη. Ουσιαστική πρόοδο και ουσιαστική ανάπτυξη. Όχι ασκήσεις επί χάρτου, αλλά δημιουργία μιας απτής πραγματικότητας. Πρόοδο και ανάπτυξη!».

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους

Οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις που έχουν σπρώξει τις αποδοχές προς τα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) διαμορφώνονται ως εξής:

Μειώσεις μέσω επιχειρησιακής σύμβασης:

•Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου υπογράφηκαν 8 συμβάσεις με μειώσεις κατά μέσο όρο 35%
•Στη Θεσσαλία υπογράφηκαν 5 συμβάσεις με μειώσεις 27,50%.
-Στην Δυτική Μακεδονία υπογράφηκαν 4 συμβάσεις με μειώσεις 26,36%.
•Στην Ανατ. Μακεδονία & Θράκη υπογράφηκαν 10 συμβάσεις με μειώσεις 26%.
•Στην Ήπειρο υπογράφηκαν 6 συμβάσεις με μειώσεις 25,39%.

Μειώσεις μέσω ατομικών συμβάσεων:

•Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου υπογράφηκαν 312 ατομικές συμβάσεις με μειώσεις κατά μέσο όρο 28%.
•Στην Ήπειρο υπογράφηκαν 713 συμβάσεις με μειώσεις 27,50%.
•Στην Δυτική Μακεδονία υπογράφηκαν 219 συμβάσεις με μειώσεις 25,65%.
•Στην Ανατ. Μακεδονία & Θράκη υπογράφηκαν 814 συμβάσεις με μειώσεις 25%.
•Στην Αθήνα υπογράφηκαν 10.224 συμβάσεις με μειώσεις 22%.

Επικράτηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης

Πέρα όμως από τη «βροχή» ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, στην αγορά εργασίας επικρατούν πλέον οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης με χαμηλότερους μισθούς σε βάρος της «ακριβότερης» πλήρους απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, οι προσλήψεις εργαζομένων μειώθηκαν κατά 26% (-11.323 θέσεις εργασίας) και για πρώτη φορά οι ευέλικτες συμβάσεις για μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία ήταν περισσότερες (το 51,61%) από τις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό. Σε σύνολο 67.323 νέων προσλήψεων, οι 34.746 ήταν με «ευέλικτες» συμβάσεις (26.076 για μερική απασχόληση και 8.670 για εκ περιτροπής εργασία) και μόνον οι 32.577 με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2010, οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν μειωμένες κατά 59% (-47.355 θέσεις).

Οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής εργασία αυξήθηκαν, με στόχο τη μείωση του κόστους, κατά 42% έως και 149% φτάνοντας, συνολικά, τις 16.309 από 11.331 πέρυσι και 2.300 το 2010. Σε σύγκριση με το 2010, η αύξηση φτάνει στο 324% για τη μερική απασχόληση με συμφωνία του εργαζομένου και στο 1.372% έως +6.940% για την εκ περιτροπής εργασία με συμφωνία και μονομερή απόφαση του εργοδότη, αντίστοιχα.

Απλήρωτοι πάνω από έναν μήνα 400.000 εργαζόμενοι

Κι ενώ οι εργαζόμενοι προκειμένου να μην κλείσει η επιχείρηση που απασχολούνται ή απολυθούν αρνούμενοι να υπογράψουν ατομική σύμβαση, εκτιμάται πως μόνο η μία στις δέκα επιχειρήσεις καταβάλλει εγκαίρως τους μισθούς στους εργαζόμενους. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων από λίγες μέρες έως και αρκετούς μήνες, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της ανυπαρξίας ανάπτυξης στη χώρα.

Εκτιμάται πως περίπου 400.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πάνω από έναν μήνα, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί και οι σχετικές καταγγελίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Μιχάλης Χάλαρης, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργατικών διαφορών αφορά στην καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών (ποσοστό 55,32%). Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: το πρόβλημα της μη καταβολής δεδουλευμένων είναι εντονότερο στις υπηρεσίες της εστίασης (25,5%), στο λιανικό εμπόριο (24,71%), αλλά και στα καταλύματα (8,85%).