Ανοδική τάση ακολουθεί θερμοκρασία των ωκεανών με βάση μια νέα έρευνα που συνέκρινε τις σημερινές θερμοκρασίες των ωκεανών με εκείνες που είχαν μετρηθεί στη δεκαετία του 1870.

Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη στην επιφάνεια των ωκεανών όπου φθάνει τους 0,59 βαθμούς, ενώ μειώνεται στους 0,12 βαθμούς Κελσίου σε βάθος 900 μέτρων.Η διαχρονική άνοδος της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη στον Ατλαντικό από ό,τι στον Ειρηνικό ωκεανό.

H καταγραφή των σύγχρονων θερμοκρασιών στους ωκεανούς έγινε με τη βοήθεια θαλάσσιων ρομπότ, τα οποία συνεχίζουν το έργο της καταγραφής στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος «Αργώ», που ξεκίνησε το 2004.

Οι επιστήμονες είχαν στο παρελθόν υπολογίσει ότι σχεδόν το 90% της υπερβάλλουσας θερμότητας, η οποία έχει προστεθεί στο κλιματικό σύστημα της Γης από τη δεκαετία του ΄60 έως σήμερα, έχει αποθηκευθεί στους ωκεανούς.

Η νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχε το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας της Βρετανίας, δείχνει ότι η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών ξεκίνησε πολύ πριν τη δεκαετία του ΄60, ήδη από τον 19ο αιώνα, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη μετά τη βιομηχανική επανάσταση.

newsbeast