Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τις ελβετικές αρχές για τη φορολόγηση των καταθέσεων, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Ο υπουργός είπε ότι την Δευτέερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης επικοινώνησε με τις ελβετικές αρχές και ενημέρωσε ότι οι συζητήσεις μπορούν να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα.

Ο κ. Σαχινίδης εκτίμησε ότι η συμφωνία ίσως κλείσει και πριν τις επερχόμενες εκλογές. Για τον χρόνο των εκλογών είπε ότι οι κάλπες θα στηθούν, όπως όλα συγκλίνουν, στις 6 Μαΐου.

Σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων για την περίοδο 2013-2014 (11,5 δισ. ευρώ περίπου ή 5,5% του ΑΕΠ), είπε ότι θα επικεντρωθεί στον τομέα των δαπανών.

Αυτό θα γίνει εν μέρει με της συγχώνευση φορέων και οργανισμών, καθώς και τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο.

«Δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν τα 11 δισ. ευρώ που πρέπει να βρεθούν μέχρι τον Ιούνιο» δήλωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «αν προχωρήσουμε στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει δεν θα χρειασθεί τρίτο πακέτο στήριξης», ενώ υποστήριξε πως «χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές για να πάρει μπροστά η οικονομία».

Για το ενδεχόμενο ευνοϊκών ρυθμίσεων προς τους δανειολήπτες, ανέφερε ότι «είμαστε σε διάλογο με την τρόικα και τις τράπεζες για τυχόν ρυθμίσεις».

Για το θέμα των φυσικών προσώπων που κατέχουν ομόλογα του Δημοσίου, είπε ότι χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί για τον κίνδυνο των νομικών επιπλοκών.

Ερωτηθείς για το συμψηφισμό των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο με τις οφειλές του κράτους προς αυτές, σημείωσε ότι αυτό ήδη γίνεται και αφορά τις απαιτήσεις το από κεντρικό κράτος.

Για τις οφειλές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης προς τις επιχειρήσεις και τη δυνατότητα συμψηφισμού, είπε ότι ένα σημαντικό μέρος των κρατικών οφειλών αφορά τους δήμους και ότι στη ρύθμιση θα πρέπει να ενταχθούν και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των δήμων.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook