Η συγκυρία δεν είναι υποχρεωτικά η καλύτερη για επενδύσεις τη στιγμή που ούτε φέτος θα υπάρξει ανάπτυξη, σημείωσε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών καθηγητής κ. Χ.Γκόρτσος σε εκδήλωση με με θέμα: «η Ελλάδα στο επίκεντρο τους διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος» που διοργάνωσε η Νομική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Invest in Greece και το ΕΒΕΑ, με την ευκαιρία της έκδοσης στην αγγλική γλώσσα του νομικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα «Greek Law Digest».

Ο κ. Γκόρτσος αναφέρθηκε και στις σημαντικές δυσκολίες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και τόνισε ότι για την προσέλκυση επενδύσεων πρέπει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και η πιστοληπτική ικανότητα.

Πρέπει να απλοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τους επενδυτές και να υπάρξει επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας – Ελλάς, Κ.Μπακούρης.

Την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων πρόσθεσε στις αναγκαίες συνθήκες για την ανάδειξη της Ελλάδας σε επενδυτικό προορισμό ο Κ.Μίχαλος του ΕΒΕΑ.

Σε κάθε περίπτωση «οι επενδύσεις είναι η μοναδική διέξοδος αυτής της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος του Invest in Greece, Αρ. Συγγρός, καταδεικνύοντας πόσο σημαντικό είναι η χώρα να κερδίσει αυτό το στοίχημα.

«Μόνο όταν προχωρήσουν μια σειρά από κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, στις αγορές, στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, οι επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μπορούν να γίνουν περισσότερες και η Ελλάδα να γίνει ξανά προορισμός για επενδύσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ.Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι «αυτό που έλειπε και λείπει, είναι ένα περιβάλλον σταθερό, υγιές, με ξεκάθαρους κανόνες, με κίνητρα που ενθαρρύνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών».

Από την πλευρά των Ελληνικών Τραπεζών ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών καθηγητής κ. Χρ.Γκόρτσος σημείωσε ότι η συγκυρία δεν είναι υποχρεωτικά η καλύτερη για επενδύσεις τη στιγμή που ούτε φέτος θα υπάρξει ανάπτυξη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τεράστια δυσκολία να αντλήσουν κεφάλαια από τη διατραπεζική αγορά για να σημειώσει με έμφαση ότι η μείωση της χορήγησης δανείων είναι συγκριτικά πάρα πολύ μικρή.

Επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα υφιστάμενα δάνεια εξυπηρετούνται, συνεχίζει να υπάρχει χρηματοδότηση όπως είπε, γεγονός που δείχνει σύμφωνα με τον κ. Γκόρτσο ότι το ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών για την πελατεία τους συνεχίζει να υπάρχει σε ένα περιβάλλον τεράστιων προβλημάτων.

Ο κ. Γκόρτσος σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, να ενισχυθεί η πιστοληπτική ικανότητα και σταδιακά να δούμε τη συμβολή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε αυτό που του αναλογεί».

Ο πρόεδρος του Invest in Greece κ. Αρ.Συγγρός σημείωσε ότι «οι επενδύσεις είναι η μοναδική διέξοδος αυτής της χώρας» και συμπλήρωσε ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα ήταν υπό διωγμό δεκαετίες.

Τόνισε δε ότι οι επενδύσεις δεν αφορούν συγκεκριμένους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις αλλά αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, ιδιαίτερα σήμερα που μαστίζεται από την κρίση αφού οι επενδύσεις δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να βγει η χώρα από την ύφεση.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας – Ελλάς κ. Κ.Μπακούρης, ανέφερε ότι τα εμπόδια για αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα είναι πολλά για αυτό όπως είπε χρειάζεται μεταξύ των άλλων απλοποίηση του νομικού πλαισίου και επιτάχυνση του ρυθμού των διαρθρωτικών αλλαγών.

Σε ότι αφορά στην 1η έκδοση του Greek Law Digest, The Ultimate Legal Guide to Investing to Greece, αποτελεί μια εποπτική παρουσίαση του ελληνικού νομικού θεσμικού πλαισίου, το οποίο αφορά φυσικά πρόσωπα ή θεσμικούς επενδυτές που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Όπως σχολίασε και ο κ. Καρατζάς από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, είναι η πρώτη φορά που η χώρα αποκτά οδηγό στην αγγλική γλώσσα σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή για το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook