Η Γερουσία της πολιτείας του Κονέκτικατ ψήφισε υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής και ενδέχεται να γίνει η πέμπτη αμερικανική Πολιτεία μέσα σε πέντε χρόνια που θα καταργήσει την εσχάτη των ποινών.

Με ψήφους 20 υπέρ και 16 κατά, η Γερουσία αποφάσισε την κατάργηση της θανατικής ποινής και τώρα η απόφαση θα συζητηθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου φέρεται ότι έχει ευρεία στήριξη.

Η Γερουσία ψήφισε υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής και της αντικατάστασής της με νόμο που θα επιβάλλει την ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης με αναστολή, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Το θέμα καθυστέρησε να φτάσει στη Γερουσία, εξαιτίας μιας υπόθεσης δολοφονίας μιας μητέρας και των δύο κοριτσιών της μέσα στο σπίτι τους.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Ντάνιελ Μαλόι, δήλωσε ότι θα υπογράψει το νόμο αρκεί να μην έχει αναδρομική ισχύ (να μην περιλαμβάνει δηλαδή τους ήδη καταδικασθέντες).

Σήμερα υπάρχουν 11 κρατούμενοι που αναμένουν να εκτελεστούν στο Κονέκτικατ. Η Πολιτεία έχει εκτελέσει έναν κρατούμενο από το 1976.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για την Θανατική Ποινή του Κονέκτικατ (DPIC), η Πολιτεία δαπανά πέντε εκατομμύρια τον χρόνο για την εφαρμογή της θανατικής ποινής.

Οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνια θα αποφασίσουν τον Νοέμβριο αν θα καταργήσουν την θανατική ποινή.