26 Φεβρουαρίου 2012. Ένας δεκαεπτάχρονος αφροαμερικανός δολοφονήθηκε στην μικρή πόλη Σάνφορντ της Φλόριντα επειδή φορούσε κουκούλα και φαινόταν ύποπτος. Ο άνθρωπος που τον πυροβόλησε αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες. Ρατσισμός, οπλοκατοχή και εθελοντές πολιτοφύλακες μπήκαν στην καθημερινή ατζέντα μιας Αμερικής που μοιάζει τόσο ανεκτική όσο ένας τύπος με άσπρη κουκούλα και αρχικά KKK που καίει «νέγρους» στο Μέμφις.

Ο 28χρόνος Τζώρτζ Ζίμμερμαν περιπολώντας τη γειτονιά του σκοτώνει έναν άοπλο έφηβο που επιστρέφει από το περίπτερο στο σπίτι της αρραβωνιαστικιάς του πατέρα του. Δηλώνει αυτοάμυνα. Η αστυνομία τον συλλαμβάνει και τον αφήνει ελεύθερο ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων εναντίον του.

Η κύρια αιτία της απόφασης της αστυνομίας, έγκειται σε έναν ιδιότυπο νόμο που ονομάζεται \”Stand your Ground\” και έχει τεθεί σε ισχύ στην πολιτεία της Φλόριντα από το 2005. Ο συγκεκριμένος νόμος που εφαρμόζεται σε περίπου 28 πολιτείες, δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν όπλο εαν νιώσουν απειλή ή φοβηθούν για τη ζωή τους. Όσοι αντιτίθονται στον νόμο αυτό σχολιάζουν πως αν στη συμπλοκή που σημειωθεί, δεν υπάρχει μάρτυρας, κάθε πολίτης μπορεί να ισχυριστεί ότι βρίσκεται σε αυτοάμυνα, αποφεύγωντας έτσι τη σύλληψη. Προκαλούνται αντιδράσεις:  Από τον πρόεδρο Ομπάμα μέχρι την ομάδα των Miami Heat και τον Γούιλ Σμιθ (που δηλώνει οργισμένος ότι στην Αμερική συλλαμβάνεται μόνο ο άνθρωπος που αλευρώνει την Κιμ Καρντάσιαν αλλά όχι ο φονιάς του Μάρτιν), τον αιδεσιμότατο Τζέσε Τζάκσον και την τραγουδίστρια Chaka Kan. Όλοι επιθυμούν να εξεταστεί ενδελεχώς η υπόθεση. Το κόμμα των Μαύρων Πανθήρων προσφέρει αμοιβή (θέλουν να συγκεντρώσουν ένα εκατομμύριο δολάρια) για τη σύλληψη του ισπανόφωνου δολοφόνου, γεγονός που σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: τίθεται θέμα φυλής και δικαιωμάτων των αφροαμερικανών. Με άλλα λόγια εγείρεται ξανά το ζήτημα του ρατσισμού στην Αμερική

Γίνονται τεράστιες διαδηλώσεις στην Κολούμπια, τη Νότια Καρολίνα, την Ουάσινγκτον και το Σικάγο. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους ήταν ντυμένοι με μπλούζες με κουκούλες, όπως αυτή που φορούσε ο 17χρονος Τρέιβον Μάρτιν όταν σκοτώθηκε. Κρατούσαν πινακίδες με συνθήματα όπως «Δεν είναι έγκλημα να είσαι μαύρος» και «Δεν είναι έγκλημα να φοράς κουκούλα».

Για την γη τη επαγγελίας, εκεί που όλα τα όνειρα σου μπορούν να πραγματοποιηθούν κρατούσα πάντα μικρό καλάθι.

Ανεργία, ανύπαρκτο σύστημα υγείας, εγκληματικότητα και σαφέστατη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αν δεν ανήκεις στους εκλεκτούς. Κάτι σάπιο μυρίζει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook