Σημαντικές και ανατρεπτικές χαρακτηρίζονται οι νέες πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στην επίγεια ψηφιακή καθώς η ψηφιακή μετάβαση στην Κρήτη αναβάλλεται επ αόριστον!

Όπως δημοσιεύει το περιοδικό e-tek.gr,  δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Μάιο, εκφράζονταν όμως η ελπίδα ότι θα γινόταν το αργότερο τον Σεπτέμβριο, καθώς πλέον για να γίνει εφικτή η πλήρης ψηφιακή μετάβαση της χώρας μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2013 θα πρέπει σε κάθε νέα περιοχή που γίνεται ψηφιακή μετάβαση να κλείνουν όλοι οι αναλογικοί πομποί, να έχουμε δηλαδή ταυτόχρονα πλήρες switch off!

Στα πλαίσια της παραπάνω οδηγίας και μετά την απόφαση για switch off αναλογικών στον Υμηττό στις 6 Ιουλίου 2012 θα ακολουθήσει και αναλογικό switch off στον Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2012. Σημειώνουμε ότι η ΕΡΤ ειχε σοβαρές αντιρρήσεις για το πρώιμο switch off του Υμηττού καθώς το καλοκαίρι προβλέπεται να μεταδόσει το Euro 2012 και τους Ολυμπιακούς αγώνες και θέλει να έχει το μέγιστο της ακροαματικότητας.

Παρότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να επιτευχθεί το πλήρες αναλογικό switch off της χώρας στα τέλη Ιουνίου του 2013 οι περισσότεροι εκτιμούν ότι αυτό είναι πλέον πρακτικά αδύνατο να συμβεί.

Ως εκ τούτου και επειδή το σημαντικότερο είναι να απελευθερωθούν οι συχνότητες 61-67 UHF με στόχο να πωληθούν από το κράτος στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ως «ψηφιακό μέρισμα» και να υπάρξουν το νωρίτερο κρατικά έσοδα που επιτάσσονται από το μνημόνιο2, η βασική στόχευση θα είναι μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2013 να μην υφίσταται πλέον καμία αναλογική εκπομπή στις συχνότητες 61-67 UHF, είτε αυτό γίνει με switch off αναλογικών είτε με μετακινήσεις αναλογικών εκπομπών σε χαμηλότερες συχνότητες (στην επαρχία).

Σημειώνετε ότι οι ψηφιακές εκπομπές θα εκτείνονται μέχρι την συχνότητα 57 UHF, καθώς και οι συχνότητες 58,59,60 είναι δεσμευμένες και θα αποδοθούν στον στρατό για τις επικοινωνίες του!

Όπως ήδη δημοσιεύτηκε οι ψηφιακές εκπομπές των περιφερειακών καναλιών θα μπορούν να υπερβαίνουν τα 4 κανάλια ανά πομπό. Διευκρινίζεται πλέον ότι ο μέγιστος αριθμός τους θα μπορεί να φτάνει μέχρι…τα 8 κανάλια ανά συχνότητα, γεγονός που σίγουρα υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα εκπομπής, από την άλλη όμως θεωρείται ότι θα επιτρέψει στα περιφερειακά κανάλια να επιβιώσουν, καθώς το κόστος μετάδοσης θα επιμερίζεται σε περισσότερους (στα μέρη βέβαια που υπάρχουν…8 κανάλια πρόθυμα να συνεχίσουν!)

e-tek.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook