Πρόταση προς τις ηγεσίες του ΚΚΕ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων-Πρασίνων για κοινό υποψήφιο στις μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας απευθύνει μέσω του Βήματος της Κυριακής ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι οκτώ έδρες, ας μην τις χαρίσουμε ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στη ΝΔ» λέει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την πρότασή του, εξηγεί: «Εμείς δηλώνουμε εκ των προτέρων ότι δεν θέλουμε παρά μία μόνο από τις οκτώ μονοεδρικές. Στις υπόλοιπες θα στηρίξουμε τα άλλα κόμματα. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να συμφωνήσουμε ότι στις τέσσερις θα στηρίξουμε όλοι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, στις δύο της ΔΗΜΑΡ, σε μία των Οικολόγων και σε μία του ΣΥΡΙΖΑ.»

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή κανενός. «Το ομολογεί και η ίδια η Μέρκελ. Εκτός αν κάποιοι αποφασίσουν να τινάξουν στον αέρα την ΕΕ, κάτι το οποίο διαμορφώνει εντελώς άλλης κλίμακας δεδομένα.»

Σχετικά με το Μνημόνιο υπογραμμίζει ότι η χώρα έχει δικαίωμα να καταγγείλει τις διμερείς συμβάσεις και να καλέσει τους δανειστές σε νέα διαπραγμάτευση.

Επαναλαμβάνει τη θέση για μορατόριουμ πληρωμών προς τους δανειστές για εύλογο χρονικό διάστημα, λογιστικό έλεγχο για το τμήμα του χρέους που έχει δημιουργηθεί με τοκογλυφικούς όρους και την παράταση στην εξόφληση των ομολόγων.

«Μαζί με άλλα μέτρα όπως ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα και η φορολόγηση του πλούτου, θα μας δώσουν τη δυνατότητα συσσώρευσης πόρων που θα χρηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε να αντιμετωπίσουμε την ύφεση και να δρομολογήσουμε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση.»

 

in.gr