Ενδεχομένως να πρόκειται για την δίκη της χρονιάς, μιας και η υπόθεση του μακελάρη της Νορβηγίας, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, είχε σοκάρει όλο τον κόσμο, στις 22 Ιουλίου του 2011.

Την επόμενη Δευτέρα λοιπόν, θα προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για «τρομοκρατικές πράξεις», σχεδόν εννιά μήνες από την ημέρα που σκότωσε 77 ανθρώπους στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας Όσλο.

Αυτό που απασχολεί την αστυνομία είναι η κατάσταση της πνευματικής του υγείας, δηλαδή το αν θα καταλήξει στην φυλακή ή σε κάποιο άσυλο.

Ο ίδιος πάντως είχε δηλώσει πως ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρείο είναι «χειρότερος από το θάνατο». Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής επιθυμεί το δικαστήριο να αποφανθεί ότι έχει «σώας τας φρένας» ώστε να μην ακυρωθεί το ιδεολογικό του μανιφέστο.

Αντίθετα, αν το δικαστήριο δεχτεί ότι είναι ποινικά ανεύθυνος, ο Μπρέιβικ θα κλειστεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα, ίσως για όλη του τη ζωή. Την περασμένη χρονιά πάντως, δύο ειδικοί ψυχίατροι αποφάνθηκαν πως πάσχει από «παρανοϊκή σχιζοφρένεια» και δεν μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης.

Οι έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα συμπεράσματα των δύο ψυχιάτρων, ανάγκασαν τη νορβηγική δικαιοσύνη να ζητήσει επανεξέταση από άλλους ειδικούς, η έκθεση των οποίων θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη.

Η δίκη αρχίζει στις 16 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο. Η ετυμηγορία αναμένεται κάποια στιγμή τον Ιούλιο, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook