Απαντήσεις σε μια σειρά από θέματα έδωσε ο  Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας μετά το πέρας της ορκωμοσίας των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης στο Ρέθυμνο

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υφυπουργού ανά θέμα έχουν ως εξής:

Για την ένταξη των 4.000 Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης στο Π.Σ.

Σε όλη την Ελλάδα σήμερα ενσωματώνονται στο Πυροσβεστικό Σώμα οι νέοι Πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης. Μετά από συστηματική προσπάθεια, η εργασιακή ομηρία χιλιάδων ανθρώπων και οικογενειών επιλύθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στα πλαίσια πάντα της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας και με στόχο την ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων και την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σήμερα 4.000 πυροσβέστες με την εμπειρία της προϋπηρεσίας τους ως εποχικοί για πολλά χρόνια, τίθενται μαζί με τους συναδέλφους τους και τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος στη μάχη της αντιμετώπισης των πυρκαγιών ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά.

Για το θέμα του Πειραματικού Λυκείου


Ήδη την προηγούμενη Πέμπτη ψηφίστηκε στην Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση που δίνει μέχρι τις 20 Μαΐου τη δυνατότητα σε όλα τα Γενικά Λύκεια του Ρεθύμνου να υποβάλουν φάκελο αξιολόγησης για το χαρακτηρισμό ενός εξ’αυτών ως Πειραματικό. Όπως η ίδια Νομοθετική Ρύθμιση προβλέπει, αν οι κατατεθείσες προτάσεις είναι περισσότερες από μία, το Γενικό Λύκειο με την καλύτερη αξιολόγηση είναι εκείνο που θα χαρακτηριστεί Πειραματικό. Θεωρώ ότι το Πειραματικό Λύκειο θα είναι κατά προτεραιότητα έτοιμο στις 20 Μαΐου, να υποβάλει το σχετικό φάκελο και να λήξει οριστικά αυτή η εκκρεμότητα.

Σχετικά με τα περιστατικά ληστειών σε χωριά

Είναι βέβαιο ότι η όλη κατάσταση, η οικονομική και κοινωνική κρίση και ανέχεια επιτείνει τα προβλήματα παραβατικότητας και εγκληματικότητας παντού και ακόμα περισσότερο στην ενδοχώρα. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες σε συνεννόηση με το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης αποφασίστηκε να υπάρχει σε συνεργασία με τους Δήμους και τις κοινωνικές τους υπηρεσίες η προσπάθεια εντοπισμού περιπτώσεων ηλικιωμένων ανθρώπων που ζουν είτε μόνοι τους, είτε σε περιοχές που είναι επισφαλείς. Το πρόβλημα υπάρχει και η αστυνομία έχει την ευθύνη να ανταποκριθεί με έναν νέο σχεδιασμό σε αυτές τις νέες ανάγκες που παρουσιάζονται.

Σχετικά με την καταβολή ανταποδοτικών τελών για την παροχή υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας σε ιδιώτες

Δεν υπάρχει κάτι καινούριο σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας στο θέμα αυτό. Αυτό που είναι καινούριο είναι ότι αποφασίσαμε με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε ομόφωνα στη Βουλή να σταματήσει η δωρεάν παροχή υπηρεσιών της Αστυνομίας σε ιδιώτες. Πρόκειται για υπηρεσίες που η Αστυνομία ήδη παρέχει με διάφορες αιτίες ή αφορμές σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημόσιου Δικαίου, αλλά και σε ιδιώτες.

Θα εξετάζεται λοιπόν κατά περίπτωση αν η Αστυνομία έχει την ευχέρεια παροχής αυτών των υπηρεσιών, αν υπάρχουν οι αντικειμενικές και υπηρεσιακές προϋποθέσεις να συνδράμει, αλλά με την καταβολή ενός ανταποδοτικού τέλους, το οποίο και θα πηγαίνει στα δημόσια ταμεία.

Αυτό δεν αφορά υπηρεσίες δημόσιας τάξης και ασφάλειας, που είναι ευθύνη της ελληνικής Αστυνομίας να παράσχει, αλλά υπηρεσίες που βρίσκονται εκτός της αρμοδιότητας και της αποστολής της ως δημόσιας δύναμης.

Ρυθμίζεται λοιπόν, μια εκκρεμότητα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και οι μόνοι που ίσως προβληματίζονται πολύ με την εξέλιξη αυτή είναι όσοι απολαμβάνουν τέτοιες υπηρεσίες για πάρα πολλά χρόνια δωρεάν. Ο τσάμπας πέθανε.