Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο εγκέφαλος απολαμβάνει ιδιαίτερα τη μουσική, όπως ακριβώς απολαμβάνει το φαγητό, το σεξ, ή και το χρήμα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός μας σε αυτές τις περιπτώσεις, εκκρίνει ντοπαμίνη, τον μια ουσία που απελευθερώνει το αίσθημα της χαράς και της ευφορίας.

Η ντοπαμίνη εκκρίνεται όταν ο οργανισμός αντιλαμβάνεται τα ανάλογα «ερεθίσματα», όπως το φαγητό ή ακόμη και τα ναρκωτικά.

Η ντοπαμίνη εκκρίνεται σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου όταν περιμένουμε να ακούσουμε αγαπημένα μας μουσικά κομμάτια. Όταν συμβαίνει αυτό, το αίσθημα χαράς αυξάνεται πάρα πολύ λόγω έκκρισης ντοπαμίνης, η οποία μας κάνει χαρούμενους.

Η ντοπαμίνη μαζί με την νοραδρεναλίνη συνιστούν τους δύο νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τα επίπεδα διέγερσης και προσοχής του εγκεφάλου. Η πρώτη ουσία αφορά την έντονη συγκέντρωση του εγκεφάλου σε έναν συγκεκριμένο στόχο και την προσήλωσή του σε αυτόν, ενώ η δεύτερη επικεντρώνεται στην προσοχή του ως προς τους εξωγενείς παράγοντες και το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook