Αύξηση κατά 20% παρουσίασε ο αριθμός των μόνιμων μεταναστών που δέχθηκε η Αυστραλία στο τελευταίο εξάμηνο του 2011.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Μετανάστευσης οι μόνιμοι μετανάστες στο δεύτερο εξάμηνο ανήλθαν στις 116.000.

Απ’ αυτούς οι 76 χιλιάδες ήταν νέοι μετανάστες ενώ άλλες 40.000 που βρίσκονταν στην Αυστραλία έλαβαν άδεια μόνιμης παραμονής.

Όπως γράφει η εφημερίδα "Νέος Κόσμος" οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από τη Νέα Ζηλανδία (11,5%), Ινδία (11,3%), Βρετανία (11%) και Κίνα (11%).

Οι μετανάστες από την Ελλάδα περιορίζονται σε λίγες δεκάδες.

Την ίδια στιγμή, η Αυστραλία σκοπεύει να «εισάγει» οικοδόμους, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους από τις Ηνωμένες Πολιτείες για «προσωρινή παραμονή στην χώρα και για να καλυφτεί έλλειψη εργατικών χεριών στους συγκεκριμένους τομείς.

Σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Τεχνικής Ειδίκευσης, Κρις Έβανς, ξαφνιάζοντας τους ομογενείς που εδώ και καιρό πιέζουν την Αυστραλία να υπογράψει τουριστική συμφωνία με δικαίωμα εργασίας με την Ελλάδα προκειμένου να μπορέσουν να μεταναστεύσουν και Έλληνες στην Αυστραλία.

Ανεπισήμως, η αυστραλιανή πλευρά υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι που καθυστερεί την υπογραφής σχετικής συμφωνίας  λόγω «άλλων προτεραιοτήτων της».

Η μη υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας ήταν και το βασικό εμπόδιο που ομογενείς επιχειρηματίες δεν μπόρεσαν να φέρουν οδηγούς ταξί από την Ελλάδα και τώρα έχουν στραφεί προς την Ιρλανδία.

«Η Αυστραλία έχει συμφωνία  τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας με την Ιρλανδία. Έτσι θα μπορέσουμε να φέρουμε  από εκεί οδηγούς ταξί για να καλύψουμε την μεγάλη έλλειψη» λέει ο Ηρακλής Κατσιαμπάνης και προσθέτει ότι «παρά τα προβλήματα ήδη εκπαιδεύουμε 32 Έλληνες για να οδηγήσουν τα ταξί μας»