Η οικογένεια αποτελεί σημαντικό ερέθισμα για τη μετέπειτα εξέλιξη της σχέσης του παιδιού με την τροφή.

Πολλοί άνθρωπουν επιλέγουν να τρώνε φαγητά, τα οποία συνήθιζαν να τρώνε στο πατρικό τους σπίτι κι αυτά είναι τα αγαπημένα τους.

Το φαγητό συχνά παίζει σημαντικό ρόλο στις οικογενειακές παραδόσεις και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως γενέθλια, γιορτές, διάφορου τύπου συγκεντρώσεις.

Εξυπηρετούν διαφορετικό σκοπό για κάθε οικογένεια και διαμορφώνουν ένα μέρος της εμπειρίας μας με το φαγητό. Το νόημα του φαγητού είναι κάτι παραπάνω από το νόημα των γευμάτων.

Η στέρηση του φαγητού π.χ χρησιμοποιείται πολλές φορές ως μέσο τιμωρίας.

Ακόμα συχνότερη όμως είναι η χρήση του φαγητού ως μέσο για να ηρεμήσει το άτομο. Πολλές μητέρες προσπαθούν να ηρεμήσουν τα παιδιά τους δίνοντας τους γλυκό, όταν αυτα συμπεριφέρονται ανήσυχα ή ακόμα και ως ανταμοιβή για κάποια προσδοκία που εκπλήρωσαν.

 Η ηρεμία που προσφέρει το φαγητό ανταποκρίνεται περισσότερο στην ύπαρξη ενός ψυχικού πόνου και όχι τόσο σωματικού. Για εκείνους που χρησιμοποιούν την τροφή ως ανταμοιβή, έχουν δυσκολία στο να βρουν, ως ενήλικες, κάτι άλλο εκτός από φαγητό προκειμένου να ανταμείψουν τον εαυτό τους.

Οι τροφές εκτός από τη θρεπτική αξία έχουν και μια ιδιαίτερη και μοναδική αξία για κάθε άνθρωπο, η οποία βρίσκεται ριζωμένη σε οικογενειακές και πολιτισμικές παραδόσεις.

Έτσι, η ενδεχόμενη αναβίωση κάποιων συναισθημάτων μπορεί να πυροδοτήσει μια συμπεριφορά που βρίσκει καταφύγιο στο φαγητό.

Ελευθερία Πολυζώη
Ψυχολόγος-Κοινωνιολόγος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook