Τελευταία ενημέρωση: 19:42

Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάστηκε αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας της πρόεδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη λόγω υποβολής ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», καθώς δεν έχει συμπεριληφθεί σε αυτήν το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που εξήγαγε στο Λονδίνο ο σύζυγός της Ισίδωρος Κούβέλος.

Υπενθυμίζεται ότι η εξαγωγή του επίμαχου ποσού στο εξωτερικό έγινε γνωστή κατά την ετήσια ακρόαση του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος (Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης), αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Νικολούδη, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στην συνέχεια, η Βουλή διαβίβασε τη δήλωση του «πόθεν έσχες» της Ντ. Μπακογιάννη στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Η τελευταία διακρίβωσε τη μη αναφορά του επίμαχου ποσού στην δήλωση «πόθεν έσχες» της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αλλά λόγω της βουλευτικής ασυλίας δεν είχε την δυνατότητα να προβεί σε καμία άλλη ενέργεια.

Κατόπιν αυτών, η Εισαγγελία Εφετών διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το σχετικό αίτημα άρσης ασυλίας της Μπακογιάννη.

Στην συνέχεια ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρώδης διαβίβασε το σχετικό αίτημα στην Βουλή, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αποφανθεί για το θέμα αυτό.

Δήλωση Μπακογιάννη


Στην πρώτη της αντίδραση για το θέμα, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την πρώτη ημέρα της προεκλογικής περιόδου πληροφορούμαι από δημοσιογράφους και όχι από τη Βουλή, η οποία επισήμως με ενημέρωσε ότι δεν έχει παραλάβει οτιδήποτε, τη συνέχεια της στημένης υπόθεσης που αφορά στη δήλωση του «πόθεν έσχες» του συζύγου μου.

Ο κόσμος καταλαβαίνει τη σκοπιμότητα της ενέργειας αυτής, την επόμενη μέρα της διάλυσης της Βουλής. Χρήση της ασυλίας δεν πρόκειται να κάνω, όπως δεν κάνει κανένας βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Είναι σαφές πάντως, ότι η μάχη που δίνουμε για την παράνομη χρηματοδότηση των κομμάτων έχει ενοχλήσει πολύ και πολλούς».

Εξώδικο της ΔΗΣΥ στον Υπουργό Εσωτερικών και τον Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας

Η Δημοκρατική Συμμαχία απέστειλε σήμερα το πρωί εξώδικο προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τ. Γιαννίτση και τον Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θ. Παντελάκη.

Ζητά από τον Υπουργό Εσωτερικών να απόσχει από την έκδοση των προβλεπομένων από τις διατάξεις του νόμου 3023/2002 αποφάσεων για την εκταμίευση των ανωτέρω δόσεων της Κρατικής Επιχορήγησης, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό το δημόσιο συμφέρον.

Ενώ προς την Διοίκηση της Αγροτική Τράπεζας ζητά να προστατεύσει με κάθε νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα των μετόχων και καταθετών της που θίγονται άμεσα.

Αναλυτικά το κείμενο του εξώδικου της Δημοκρατικής Συμμαχίας έχει ως εξής:

Ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου και πάσης Αρχής

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Του κόμματος «Δημοκρατική Συμμαχία» που εδρεύει στην Αθήνα (Λεωφ. Συγγρού 63) εκπροσωπούμενου νόμιμα από την Πρόεδρό του κ. Θεοδώρα Μπακογιάννη.
Προς
1. Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αναστάσιο Γιαννίτση, Σταδίου 27 Αθήνα.
2. Τον Διοικητή κ. Θόδωρο Πανταλάκη και το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ (ΑΤΕ ΑΕ) που εδρεύει στην Αθήνα οδός Πανεπιστημίου 23 Αθήνα.
………………………………………………………..
Όπως γνωρίζετε από τις τοποθετήσεις της Προέδρου και των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο κοινοβούλιο κατά τη συνεδρίασή του της 9/2/2012 κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση - Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ» αλλά και κατά την ειδικά για το θέμα αυτό συνέντευξη τύπου της Προέδρου του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και την μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, η τροπολογία, που ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία με την οποία εισήχθη τροποποίηση του νόμου 3023/2002 για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων και με την οποία ορίσθηκε ότι οι δόσεις της χρηματοδότησης των άρθρων 1 και 3 του ν. 3023/2002 του Γ’ Τρίμηνου του 2011 και των Α’ και Β΄ τρίμηνου του 2012, και οι αντίστοιχες δόσεις της οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 4 του ίδιου νόμου, είναι ακατάσχετες και ανεκχώρητες και καταβάλλονται απευθείας στα δικαιούχα κόμματα:

1. Δημιουργεί μέγα πολιτικό και ηθικής τάξεως θέμα, που σχετίζεται με την ηθική του πολιτικού συστήματος, που χαρίζει χρήματα στον εαυτό του (30 εκατομμύρια Ευρώ), την στιγμή που μεγάλο τμήμα του Ελληνικού λαού αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης.

2. Παραβιάζει, ιδιαίτερα λόγω του χρόνου κατάθεσης και ψήφισής της (παραμονές προκήρυξης των εθνικών εκλογών) , την ισονομία και την ισοτιμία των πολιτικών σχηματισμών, που θα συμμετάσχουν σε αυτές.

3. Είναι ευθέως αντισυνταγματική όπως έχει κριθεί από τον Άρειο Πάγο με επανειλημμένες αποφάσεις του της Ολομέλειας και των τμημάτων (ΟλΑΠ 40/1998, ΑΠ 1400/200) αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Pressos compania Naviera S.A. κ.α. κατά Βελγίου (Α332): (1995) παρ. 28 επ., Pine Valley Development κατά Ιρλανδίας (Α 222): (1992) παρ. 51 επ κ.α.). Η αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας που ψηφίσθηκε συνίσταται στο ότι με αυτή καταργούνται υφιστάμενα αστικά δικαιώματα, που συγκαταλέγονται στην περιουσία των φυσικών ή νομικών προσώπων. Εν προκειμένω με την επίμαχη τροπολογία, όπως καλά γνωρίζετε, ουσιαστικά καταργούνται εκ των υστέρων τα υφιστάμενα ήδη δικαιώματα και οι αντίστοιχες απαιτήσεις των Τραπεζών, μεταξύ των οποίων και η ΑΤΕ ΑΕ, στις οποίες έχει εκχωρηθεί η χρηματοδότηση του Γ’ Τρίμηνου του 2011 και των Α’ και Β΄ τρίμηνου του 2012, ως εγγύηση δανείων που έχουν χορηγήσει στα κόμματα και όπως σας είναι γνωστό η εκχώρηση, ως ενοχική σχέση σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, αποκλείει την είσπραξη της εκχωρημένης απαίτησης από τον αρχικό δικαιούχο. Τέτοιο δικαίωμα έχει μόνο ο εκδοχέας δηλαδή εν προκειμένω οι Τράπεζες που χορήγησαν ισόποσα δάνεια με εγγύηση την συγκεκριμένη κρατική επιχορήγηση. Όπως έχει κριθεί η διάταξη αυτή παραβιάζει ευθέως τα άρθρα 2 του Συντάγματος, που προστατεύει την αξία και κατ’ επέκταση την προσωπικότητα του ανθρώπου, αλλά και το άρθρο 1 του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που κυρώθηκε (μαζί με τη σύμβαση) με το Ν.Δ. 53/1974 και σύμφωνα με το άρθρο 28 αρ. 1 του Συντάγματος έχει αυξημένη ισχύ έναντι των κοινών νόμων, με το οποίο προστατεύεται ειδικά η περιουσία, στην οποία συγκαταλέγονται και τα ενοχικά δικαιώματα και απαιτήσεις, της οποίας επιτρέπεται η στέρηση μόνο για δημόσια ωφέλεια ή το δημόσιο συμφέρον και με τις προϋποθέσεις του νόμου.

Με βάση τα παραπάνω Σας καλούμε:

Α. Ο Υπουργός Εσωτερικών να απόσχετε από την έκδοση των προβλεπομένων και επιβαλλόμενων από τις διατάξεις του νόμου 3023/2002 αποφάσεων για την εκταμίευση των ανωτέρω δόσεων της Κρατικής Επιχορήγησης, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό το δημόσιο συμφέρον, όπως έχετε καθήκον και υποχρέωση από το νόμο και το Σύνταγμα, προστατεύοντας παράλληλα με τον τρόπο αυτό και την ηθική του πολιτικού συστήματος.

Β. Η δεύτερη ΑΤΕ ΑΕ , που είναι δημόσια τράπεζα και η διοίκησή της, που έχει άμεσο έννομο συμφέρον, καθήκον και υποχρέωση να προστατεύσει τα δικαιώματα των μετόχων και καταθετών της που θίγονται άμεσα και βάναυσα, να προσβάλετε άμεσα, για τους παραπάνω αλλά και όσους άλλους λόγους επιβάλλεται, με αίτηση ακύρωσης στο ΣΤΕ την Υπουργική Απόφαση που τυχόν θα εκδώσει παράνομα ο κ. Υπουργός και ταυτόχρονα να ζητήσετε επίσης άμεσα από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, την αναστολή εκτέλεση της παράνομης και ερρειδόμενης επί προφανώς αντισυνταγματικής διάταξης νόμου απόφασης αυτής.

Διαφορετικά σας ενημερώνουμε ότι θα έχετε διαπράξει, εν γνώσει και από πρόθεση, το ποινικό αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, για την οποία επιφυλασσόμαστε να ζητήσουμε αρμοδίως την ποινική σας δίωξη και τιμωρία.
Αρμόδιος δικαστικός Επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σε αυτούς απευθύνεται για να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες αντιγράφοντας το περιεχόμενό της στην έκθεση επίδοσης.
Αθήνα 12.4.2012

Για το εξωδίκως δηλών πολιτικό κόμμα