Στρατιωτικοί προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στη Γουινέα-Μπισάου χθες το βράδυ, συλλαμβάνοντας τον πρωθυπουργό της χώρας και πολλούς ακόμη πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με ΜΜΕ και δηλώσεις αξιωματικών που συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας.

Σύμφωνα με το δίκτυο RDP, στρατιώτες μετέβησαν στην κατοικία του πρωθυπουργού Κάρλους Ντομίνγκους Γκόμες Ζούνιορ και τον συνέλαβαν, σε μια επιχείρηση στην οποία βρήκε το θάνατο τουλάχιστον ένας άνθρωπος. Όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο, ακούγονταν πυρά και εκρήξεις ρουκετών στην πρωτεύουσα Μπισάου. Σύμφωνα με κατοίκους της πόλης οι ραδιοφωνικοί και οι τηλεοπτικοί σταθμοί σίγησαν και τα καταστήματα κατέβασαν ρολά, ενώ οι δρόμοι, στους οποίους κινούνταν πάνοπλοι στρατιώτες, άδειασαν.

Ο Γκόμες Ζούνιορ θεωρείτο το φαβορί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που προγραμματιζόταν να διεξαχθεί την 29η Απριλίου. Επρόκειτο να αντιμετωπίσει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κούμπα Γιάλα, ο οποίος είχε καλέσει σε αποχή, κάνοντας λόγο για νοθεία και παρατυπίες.

Νωρίτερα χθες, ο πρώην πρόεδρος Γιάλα είχε δώσει μια συνέντευξη Τύπου μαζί με άλλους υποψήφιους καλώντας σε αποχή και άμεση διακοπή της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Κάρλος Γκόμες Ζούνιορ είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο, την 18η Μαρτίου, με ποσοστό 48,97% έναντι 23,26% του Γιάλα. Η προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα και να ολοκληρωθεί την 27η Απριλίου.

Στη Γουινέα-Μπισάου έχει εκδηλωθεί μια σειρά πραξικοπημάτων μετά την ανεξαρτητοποίησή της από την πρώην αποικιοκρατική επικυρίαρχο της χώρας, Πορτογαλία, το 1974. Έκτοτε, ουδείς πρόεδρος έχει μπορέσει να ολοκληρώσει τη θητεία του στη χώρα, η οποία έχει εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο για το εμπόριο ναρκωτικών μεταξύ Νότιας Αμερικής και Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει κορυφαία στελέχη του στρατού ότι ενέχονται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Ορισμένοι έχουν κατηγορήσει και τον ίδιο τον Γκόμες Ζούνιορ ότι είναι εμπλεγμένος στο λαθρεμπόριο, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά.

Οι εντάσεις ανάμεσα στους πολιτικούς και στο στρατό διαρκούν δεκαετίες. Ο Γιάλα, σύμφωνα με αναλυτές, παρότι είχε ανατραπεί από τις ένοπλες δυνάμεις στην πρώτη θητεία του στην προεδρία, ιστορικά είχε καλές σχέσεις με τους στρατηγούς.

Δεν έχει γίνει σαφής ο λόγος που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, το οποίο σημειώθηκε μερικές ημέρες αφότου η κυβέρνηση της Ανγκόλας ανακοίνωσε πως της ζητήθηκε από \”σημαντικές προσωπικότητες\” να αποσύρει την υποστήριξη που δεσμευόταν να προσφέρει για την μεταρρύθμιση του στρατού της Γουινέας-Μπισάου, στο πλαίσιο ενός προγράμματος 30 εκατ. δολαρίων που προέβλεπε και την καταβολή συντάξεων σε στελέχη των ένοπλων δυνάμεων που κανονικά θα έπρεπε να έχουν αποστρατευθεί πριν από χρόνια. Σύμφωνα με το πορτογαλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Lusa, πηγές στην Ανγκόλα είπαν ότι το αίτημα –το οποίο εθεωρείτο από πολλούς η τελευταία ευκαιρία να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Γουινέα-Μπισάου– δεν υποβλήθηκε από το επιτελείο.

Το πραξικόπημα σημειώνεται πριν να συμπληρωθεί ένας μήνας από άλλο ένα πραξικόπημα σε χώρα της Δυτικής Αφρικής, αυτό στο Μαλί την 22α Μαρτίου.

Σύμφωνα με έναν από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς έχουν συλληφθεί \”πολλοί πολιτικοί\”, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο στην Αμούρα, έδρα του επιτελείου. Βρίσκονταν σε εξέλιξη έρευνες για να συλληφθούν και άλλοι, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό. Στρατιώτες βρίσκονταν έξω από την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ αλλά και πρεσβείες, όπως αυτή της Πορτογαλίας, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Ανάμεσα στους συλληφθέντες φέρεται να είναι και ο μεταβατικός πρόεδρος Ρεϊμούντο Περέιρα.

Ο πρωθυπουργός Γκόμες Ζούνιορ είχε προωθήσει μεταρρυθμίσεις για την μείωση του μεγέθους του στρατού και της χρηματοδότησής του. Στην Μπισάου κυκλοφορούσαν φήμες ότι είναι νεκρός μετά το πραξικόπημα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ωστόσο αυτό δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί. Στρατιώτες εμπόδισαν δημοσιογράφους που αποπειράθηκαν να προσεγγίσουν την κατοικία του Γκόμες Ζούνιορ, που βρίσκεται σχεδόν απέναντι από την πρεσβεία της Ανγκόλας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) στην διάρκεια συνάντησής τους στην Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντόδοντος για να συζητήσουν την κατάσταση στο Μαλί, καταδίκασαν την απόπειρα πραξικοπήματος στη Γουινέα-Μπισάου. \”Όπως και στην περίπτωση του Μαλί, η ECOWAS καταδικάζει επίσημα και σθεναρά την απόπειρα πραξικοπήματος. . . είναι απαράδεκτη\”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ακτής, Ντάνιελ Κάμπλαν Ντάνκαν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γουινέας-Μπισάου Μαμαντού Τζιάλου Πιρές κάλεσε να υπάρξει μια \”ενεργητική αντίδραση\” της διεθνούς κοινότητας εναντίον \”του πραξικοπήματος\”.

Η Γουινέα-Μπισάου είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της περιφέρειας, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook