Οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την αύξηση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά 400 δισ. με 500 δισ. δολ. αντί για 600 δισ. δολ. όπως επιδιώκει το ίδιο το ΔΝΤ, αναφέρουν αξιωματούχοι της G-20 στο πρακτορείο Reuters.

Τα επιπλέον κεφάλαια αναμένεται να ενισχύσουν τη δύναμη πυρός του ΔΝΤ για να καταπολεμήσει την κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν την έκκληση του ΔΝΤ για περαιτέρω αύξηση των πόρων του μετά την απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης τον περασμένο Μάρτιο να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό τείχος προστασίας απέναντι στην κρίση.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde δήλωσε την Πέμπτη ότι ενδεχομένως να χρειαστεί χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας.

Εκτίμησε ωστόσο ότι το ΔΝΤ μπορεί να χρειαστεί λιγότερα κεφάλαια καθώς οι κίνδυνοι στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα φαίνεται να υποχωρούν και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Ταμείου είναι μικρότερες.

Επίσημες πηγές σημειώνουν ότι με τις ανάγκες αναχρηματοδότησης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το α΄ τρίμηνο να έχουν καλυφθεί από τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ανάγκη για ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ είναι πλέον μικρότερη.

\”Θα έλεγα ότι διαμορφώνεται μεταξύ 400 και 500 δισ. δολ. και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ύψος των κεφαλαίων που θα δεσμεύσουν οι μεγάλες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές οικονομίας, αλλά και οι χώρες εκτός της Ευρώπης\”, αναφέρει αξιωματούχος της G20 στο πρακτορείο.

Τον περασμένο Ιανουάριο το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει ότι θα χρειαστεί περίπου 500 δισ. δολ. για να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες και επιπλέον 100 δισ. δολ. σε αποθεματικά.

\”Ήταν πάντα ξεκάθαρο ότι τα 500 με 600 δισ. δολ. ήταν πολύ μεγάλο ποσό και μη ρεαλιστικό\”, αναφέρει ένας δεύτερος αξιωματούχος. \”Θα ήμασταν ικανοποιημένοι αν οι υπόλοιπες χώρες προσφέρουν όσο έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν οι Ευρωπαίοι\”, σημειώνει.

Οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν 150 δισ. ευρώ ($200 δισ.), ενώ μαζί με τις χώρες εκτός του ευρώ το ποσό αυτό διαμορφώνεται στα 250 δισ. δολ.

Άλλος αξιωματούχος αναφέρει εξάλλου στο Reuters ότι η Κίνα μαζί με την Ιαπωνία ενδεχομένως να διαθέσουν μαζί ένα ποσό κοντά στα 100 δισ. δολ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook