Νηστίσιμο κέρασμα στους επισκέπτες της πόλης ,προσφέρει σήμερα από
τις 11.00 το πρωί έως τις 13.00 το μεσημέρι ο Δήμος Αγίου Νικολάου
μπροστά από το Γραφείο Πληροφοριών στην γέφυρα.

Η «Ανάσταση» στο μαγικό σκηνικό της λίμνης του Αγίου Νικολάου προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα που αξίζει να ζήσετε από κοντά! τονίζει ο Δήμος σε σχετική του ανακοίνωση.

Πολύχρωμα βεγγαλικά ζωντανεύουν το γραφικό τοπίο της Λίμνης προσδίδοντάς του μία μαγική ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα!
« Ο Ιούδας » καίγεται στο κέντρο της λίμνης και πλήθη πιστών στέκουν ολόγυρα με αναμμένες λαμπάδες στα χέρια για να απολαύσουν το ξεχωριστό πατροπαράδοτο έθιμο!

Στη Νεάπολη, το Μεγάλο Σάββατο τελείται η «Πρώτη Ανάσταση» στους Ιερούς Ναούς της πόλεως. Μεταξύ του Αποστόλου και του Ιερού Ευαγγελίου της Θείας Λειτουργίας, ψάλλεται το «Ανάστα ο Θεός» και οι Ιερείς κρατώντας ανά χείρας την εικόνα της Αναστάσεως ραίνουν τους πιστούς με δάφνες, σύμβολο της νίκης του Χριστού επί του θανάτου.
Οι καμπάνες χτυπούνε χαρμόσυνα προαναγγέλλοντας το μήνυμα της Αναστάσεως.
Τα μεσάνυκτα του Μεγάλου Σαββάτου η κεντρική πλατεία της πόλεως πλημμυρίζει από τα πλήθη των πιστών που συρρέουν και από τις δύο Ενορίες για να ακούσουν από τα χείλη του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας το «Χριστός Ανέστη».
Μετά το πέρας της τελετής της Αναστάσεως τελείται η Θεία Λειτουργία στους Ιερούς Ναούς.

Στα Χωριά το χαρμόσυνο γεγονός γιορτάζεται με βεγγαλικά, κροτίδες και μια μεγάλη φωτιά τη «φουνάρα» κατά την κρητική διάλεκτο, όπου οι κάτοικοι των χωριών καίνε τον Ιούδα. Το απόγευμα οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι μοιράζουν σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες λαμπάδες, παραδοσιακές κρητικές λιχουδιές και κόκκινα αυγά.

15 Απριλίου, Κυριακή του Πάσχα

Στον Άγιο Νικόλαο και στα γύρω χωριά

Το Ορθόδοξο Πάσχα γιορτάζεται με τον καθιερωμένο παραδοσιακό τρόπο ψήνοντας το αρνί στη σούβλα μέσα στο ανοιξιάτικο τοπίο της υπαίθρου απολαμβάνοντας με κέφι τα πλούσια πασχαλινά εδέσματα με κρασί, ρακί και Αγάπη.
Το απόγευμα γιορτάζεται η «Δεύτερη Ανάσταση» σε όλες τις ενορίες του Δήμου.
Την Κυριακή του Πάσχα, στη Νεάπολη όλοι οι Ιερείς της πόλεως ενδεδυμένοι τα ιερά άμφιά των, προπορευομένης της Φιλαρμονικής, των ιερών Εξαπτερύγων και του Ιερού Λαβάρου της Αναστάσεως, ξεκινούν από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και καταλήγουν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης, η «Δεύτερη Ανάσταση» όπως λέγει ο λαός μας. Κατά την Ακολουθία αναγινώσκεται το Ευαγγέλιο σε πολλές γλώσσες καθώς και στην ομηρική διάλεκτο στην οποία ψάλεται σε «ηρωικό εξάμετρο». Αναγινώσκεται το αναστάσιμο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και ψάλλεται το πολυχρόνιο αυτού. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος μοιράζει στους πιστούς πασχαλινά αυγά.

Στην Κριτσά:
Από το 1922 διοργανώνεται στο παραδοσιακό χωριό της Κριτσάς, το απόγευμα μετά τη «Δεύτερη Ανάσταση», ένα κρητικό γλέντι γεμάτο κέφι στον αύλειο χώρο της Παναγίας της Νταβραδιανής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook