Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίζουν σήμερα το σχέδιο απόφασης που θα επιτρέψει την αποστολή παρατηρητών στη Συρία για την επιτήρηση της εφαρμογής της εκεχειρίας, ανακοίνωσε η αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις. Σύμφωνα με την Ράις, οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν \”σε μια άλλη εκδοχή\” του σχεδίου απόφασης που παρουσίασαν οι Δυτικοί. Σκοπός της ψηφοφορίας είναι να δοθεί το πράσινο φως στην αποστολή αρχικά 30 παρατηρητών, την οποία θα ακολουθήσει, σε αρκετές εβδομάδες αποστολή 250.

Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία θέλουν η νέα αυτή αποστολή να έχει τα απαραίτητα μέσα για να εκτελέσει το έργο της και ζητούν εγγυήσεις για την ασφάλεια της από την συριακή κυβέρνηση.

Η Ρωσία επιμένει σε ένα σύντομο κείμενο που δεν θα διατυπώνει πολλές απαιτήσεις από τη σύμμαχό της Συρία. Ο ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα εξακολουθεί να μην είναι \”απόλυτα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα\” των διαπραγματεύσεων τις οποίες χαρακτήρισε δύσκολες και πρόσθεσε πως περιμένει να δει το νέο κείμενο των Δυτικών.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι χθεσινές διαπραγματεύσεις για την ανάπτυξη μιας πρώτης ομάδας 30 άοπλων στρατιωτικών παρατηρητών στη Συρία , εξελίχθηκαν σε ένα αγώνα επικράτησης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. \”Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα\”, επισήμανε διπλωματική πηγή. \”Οι Ρώσοι είναι πολύ σχολαστικοί στις λεπτομέρειες και η ψήφος τους δεν είναι σίγουρη\”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν επί μια ώρα δύο συνοικίες στο κέντρο της πόλης Χομς σήμερα το πρωί, τρίτη ημέρα από την εφαρμογή της εκεχειρίας, ανακοίνωσε συριακή μη κυβερνητική οργάνωση και ακτιβιστής, κάτοικος της πόλης.

Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό των συνοικιών Τζουράτ αλ Σαγιάχ και αλ Καραμπίς, διευκρινίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σήμερα από έκρηξη αυτοκινήτου στα περίχωρα της Δαμασκού, ανακοίνωσε οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης. Η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη αλ Νταμίρ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η οργάνωση που επικαλείται ακτιβιστή που ζει στην περιοχή, επισήμανε πως οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πριν εναντίον του αυτοκινήτου πριν από την έκρηξη.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, παρά την εκεχειρία, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν κυρίως άμαχοι.

Παρ\’ όλες τις παραβιάσεις , ο Ράμι Άμπντουλ Ραχμάν, επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι \”η επισφαλής εκεχειρία εξακολουθεί να τηρείται σε όλη τη χώρα\”.

\”Παρ\’ όλες τις παραβιάσεις ο απολογισμός ήταν μειωμένος σε σύγκριση με τους απολογισμούς των νεκρών που βλέπαμε την περασμένη εβδομάδα, όταν εκατοντάδες σκοτώνονταν καθημερινά\”, είπε.

Η συριακή κυβέρνηση και οι αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν για προσπάθειες παραβίασης της εκεχειρίας, την οποία πρότεινε ο Άναν στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί η 13μηνη κρίση στη χώρα στην οποία κατά εκτιμήσεις του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί πάνω από 9.000 άνθρωποι. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για πολλούς περισσότερους από 10.000 νεκρούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook