Η Σύνοδος της Αμερικής ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Καρθαγένα της Κολομβίας χωρίς να υπάρξει συναίνεση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την πλειοψηφία των χωρών της Λατινικής Αμερικής για μια σειρά θεμάτων -από την συμμετοχή της Κούβας στις επόμενες συνόδους ως την διένεξη της Αργεντινής με τη Βρετανία για τη νησιά Μαλβίνας (ή Φόκλαντς) και τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών»-, κάτι που οδήγησε στο να μην εκδοθεί κοινή ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωσή της.

Πάντως, ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, δήλωσε ότι οι συζητήσεις που έγιναν τις δύο ημέρες των εργασιών έδειξαν πως «δεν υπάρχουν απαγορευμένα θέματα» και έκανε λόγο για μια Σύνοδο «διαλόγου και ειλικρίνειας».

Στη Σύνοδο συμμετείχαν οι 30 από τους 35 ηγέτες της περιφέρειας, με αντιπροσώπους στο ανώτατο επίπεδο από άλλες τρεις χώρες.

Η Κούβα δεν έχει λάβει μέρος ως σήμερα σε καμιά από τις συνόδους του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), που πραγματοποιούνται από το 1994.

Η Κολομβία και άλλες λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις ήθελαν η Αβάνα να προσκληθεί στη Σύνοδο, αλλά η Ουάσινγκτον απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, συνδέοντας την συμμετοχή της με την αλλαγή καθεστώτος.

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ αναχώρησε αμέσως μετά τη φωτογράφηση των ηγετών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη συναίνεσης στη Σύνοδο και το ότι δεν υποστηρίχθηκε το Μπουένος Άιρες σε ό,τι αφορά το ζήτημα των νήσων Μαλβίνας/Φόκλαντς, που καταλήφθηκαν από τη Βρετανία το 1833.

Έτσι, δεν ήταν παρούσα στο φραστικό ολίσθημα του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος αντί για «Μαλβίνας» αποκάλεσε τα νησιά «Μαλδίβες».

Ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου είπε πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να μην εμπλακούν στην διένεξη. «Η θέση μας όσον αφορά το θέμα είναι ότι πρόκειται να παραμείνουμε ουδέτεροι» είπε.

Ήδη στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με την Κριστίνα Φερνάντες το Σάββατο στην Καρθαγένα ο Μπ.Ομπάμα αρνήθηκε να ταχθεί υπέρ των αιτημάτων του Μπουένος Άιρες.

«Έχουμε καλές σχέσεις τόσο με την Αργεντινή όσο και με την Μεγάλη Βρετανία, και θέλουμε να μπορέσουν να συνεχίσουν έναν διάλογο γι' αυτό το ζήτημα, αλλά δεν είναι κάτι στο οποίο παρεμβαίνουμε» είπε.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Έκτορ Τίμερμαν χαιρέτισε την υποστήριξη άλλων κρατών της περιφέρειας προς τις θέσεις της χώρας του.

Ο Ισημερινός απείχε από τη Σύνοδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας διότι δεν προσκλήθηκε η Κούβα, ενώ ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα δεν πήγε στην Καρταχένα.

Απών ήταν και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που πήγε στην Κούβα για να συνεχίσει τη ραδιοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου που τον προσέβαλε πέρυσι.

Ο Μπ.Ομπάμα -χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Κούβα- έκανε σαφές ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στη χώρα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, καθώς βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία, οποιαδήποτε συμφιλιωτική χειρονομία θα γινόταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους Ρεπουμπλικάνους και πιθανώς θα του στοίχιζε την Φλόριντα, όπου βρίσκεται μια μεγάλη κοινότητα Κουβανών αντικαστρικών εξόριστων. Η Πολιτεία θεωρείται κρίσιμης σημασίας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ήδη από την εναρκτήρια ομιλία του, ο Σάντος είχε εκφράσει τη θέση της πλειοψηφίας των λατινοαμερικάνικων κρατών: «Θα είναι απαράδεκτο να γίνει άλλη σύνοδος απούσης της Κούβας». Χαρακτήρισε, μάλιστα, το αμερικανικό εμπάργκο εναντίον της νήσου «αποτυχημένο».

Ακόμη και οι πιο συντηρητικοί ηγέτες κρατών της περιφέρειας εναντιώθηκαν στην αμερικανική θέση και τάχθηκαν υπέρ του να συμμετέχει η Κούβα στις επόμενες συνόδους, αφήνοντας εντελώς απομονωμένες τις ΗΠΑ, κάτι χωρίς προηγούμενο, όπως σχολίασε το πρακτορείο Reuters.

Πέραν της πρωτοφανούς διπλωματικής απομόνωσης της, η αμερικανική αποστολή αντιμετώπισε κι άλλα προβλήματα, εξαιτίας ενός σκανδάλου με τους πράκτορες της υπηρεσίας προστασίας του Μπαράκ Ομπάμα (Secret Service) και στρατιωτικούς που φέρονται ότι αποπειράθηκαν να πάνε πόρνες στα δωμάτια των ξενοδοχείων όπου έμεναν μεθυσμένοι.

Έντεκα πράκτορες στάλθηκαν στην Ουάσινγκτον. Διεξάγεται έρευνα σε βάρος τους.

 

in.gr