Στις 4 ποσοστιαίες μονάδες -από 11 που ήταν πριν ένα μήνα- έχει μειωθεί το δημοσκοπικό προβάδισμα του Μπαράκ Ομπάμα έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ, αφότου ο δεύτερος κατέστη ο πιθανότερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ.

Σε τηλεφωνική έρευνα που έγινε, ο Μπαράκ Ομπάμα συγκέντρωσε ποσοστό 47% έναντι 43% του Ρόμνεϊ. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση που διεξήχθη στις αρχές Μαρτίου, ο Ομπάμα συγκέντρωνε 52% και ο Ρόμνεϊ 41%.

Ένα στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τον Μπ.Ομπάμα εν όψει των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου είναι ότι το 53% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αξιολόγησε ως το πιο σημαντικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία αυτό των θέσεων εργασίας και της οικονομίας, με το 45% να αξιολογεί ως καλύτερες τις ικανότητες του Ρόμνεϊ στον τομέα αυτό, έναντι ενός 43% που αξιολογεί τον Ομπάμα ως ικανότερο στα θέματα αυτά.

«Η θητεία του Ομπάμα σημαδεύτηκε από μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση για την οικονομία. Οι πολίτες τού επιρρίπτουν μέρος της ευθύνης κι αυτό πρόκειται να κάνει την εκστρατεία ανταγωνιστική» σχολίασε ο Κρις Τζάκσον, διευθυντής έρευνας στην Ipsos.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2008 ο Ομπάμα θεωρείτο καλύτερος από τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Τζον Μακέιν στο πεδίο των θέσεων εργασίας και της οικονομίας με 52% έναντι 40% και ο Δημοκρατικός πολιτικός κέρδισε τις εκλογές.

Η δημοτικότητα του Ομπάμα παραμένει σταθερή, με το ίδιο ποσοστό (49%) να εγκρίνει και να αποδοκιμάζει τις επιδόσεις του στην προεδρία.

Οι εν ενεργεία πρόεδροι θεωρείται ότι έχουν καλές πιθανότητες να επανεκλεγούν εάν το ποσοστό της δημοτικότητάς τους παραμένει γύρω στο 45% πριν την ημέρα των εκλογών, επισήμανε ο Τζάκσον.

Στο μεταξύ το επιτελείο του Μπ.Ομπάμα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συγκέντρωσε 53 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο για την χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου ανέφεραν ότι συνολικά 567.000 άνθρωποι συνεισέφεραν στην εκστρατεία του. Η μέση προσφορά είναι λίγο πάνω από 50 δολάρια. Μέχρι στιγμής, ο Μπ.Ομπάμα έχει συγκεντρώσει συνολικά περίπου 200 εκατ. δολάρια. Στα τέλη Φεβρουαρίου δαπάνησε 75 εκατ. δολάρια, ουσιαστικά για να δημιουργήσει τον μηχανισμό της προεκλογικής του εκστρατείας σε όλη τη χώρα.

Ο πιθανότερος αντίπαλός του, ο Μιτ Ρόμνεϊ, είχε συγκεντρώσει στα τέλη Φεβρουαρίου 75 εκατ. δολάρια, αλλά έχει ήδη δαπανήσει τα 66 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας στο εσωκομματικό πεδίο.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση Ομπάμα για τις επιδόσεις της στον τομέα της οικονομίας, με ένα νέο τηλεοπτικό σποτ να κατηγορεί τον πρόεδρο ότι πέρασε «από την ελπίδα στην υποκρισία».

 

in.gr