Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών, προτείνει για ακόμη μία φορά ο Joseph Stiglitz μιλώντας σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutschland, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για μια συνολική στρατηγική ανάπτυξης για την Ευρώπη.

«Το καλύτερο θα ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών, που θα εκπονούσε το συντομότερο δυνατό μια συνολική στρατηγική ανάπτυξης για την Ευρώπη και θα έδινε κεφάλαια στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να προωθήσει στη συνέχεια επενδυτικά προγράμματα. Η λιτότητα δεν αποτελεί στρατηγική ανάπτυξης. Κι όμως, χρειαζόμαστε κυρίως ανάπτυξη, για να βγούμε από την κρίση», ανέφερε ο Stiglitz.

«Η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται κυρίως από το ύψος του επιτοκίου – όπως δείχνει η περίπτωση των Ιαπώνων, οι οποίοι μπορούν και ζουν με χρέος άνω του 200% του ΑΕΠ. Επομένως, η ΕΚΤ μπορεί να δανείσει φθηνό χρήμα και να το διαθέσει στις κυβερνήσεις – μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα επιτόκια δανεισμού τους. Ο υπερβολικός φόβος για πληθωρισμό δεν έχει κανένα νόημα στην παρούσα κατάσταση», κατέληξε ο νομπελίστας οικονομολόγος.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook