Τις συγκεκριμένες προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας αναφορικά με την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, ως υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του κινήματος, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής την Τετάρτη, 2 Μαρτίου, με τίτλο «Για μια βιώσιμη, οικονομική και φιλική στο περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων».

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε εισαγωγικά ότι «η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τις περισσότερες παράνομες χωματερές, για τη λειτουργία των οποίων πληρώνουμε σημαντικά Ευρωπαϊκά πρόστιμα» και υπενθύμισε ότι «πρόσφατα, λάβαμε από την Κομισιόν ένα ακόμα τελεσίγραφο, το πέμπτο από το 2008, για να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές, δηλαδή συνολικά 750 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων εκ των οποίων, οι 250 χώροι βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία». Όσον αφορά στην ανακύκλωση στους Δήμους της χώρας, σημείωσε ότι «η κατάσταση δεν είναι η βέλτιστη, όχι μόνο γιατί οι ποσότητες που περισυλλέγονται δεν επαρκούν για να καλυφθεί ο Ευρωπαϊκός στόχος του 2011, αλλά και γιατί η οικονομική επιβάρυνση των ΟΤΑ είναι ήδη μεγάλη», ώστε μετά και την εφαρμογή του Καλλικράτη και τις νέες μειώσεις σε κονδύλια, «αρκετοί ΟΤΑ αδυνατούν να φέρουν το έργο αυτό εις πέρας».

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε με γοργά βήματα προς το μέλλον», πως «δεν αρκεί να μείνουμε προσκολλημένοι σε μεθόδους και πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων που ανήκουν σε προηγούμενες δεκαετίες», αναγνωρίζοντας ότι «πιθανώς από αδράνεια ή και από αδιαφορία, από επιχειρηματικά συμφέροντα ή και έντονες τοπικές αντιδράσεις, η χώρα μας διατήρησε πρακτικές της δεκαετίας του 80’ και του 90’, οι οποίες έχουν ήδη ξεπεραστεί από τους περισσότερους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «στις ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση φτάνει στο 40 έως 60%, ενώ στην Ελλάδα είναι στο 23%, η ενεργειακή αξιοποίηση κυρίως μέσω αποτέφρωσης (δηλαδή καύσης) φτάνει στις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά από 30 έως 45%, ενώ στην Ελλάδα είναι στο 0%! Αντίθετα, ενώ η ταφή των απορριμμάτων στις ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται από 1 έως 20%, στη χώρα μας αγγίζει το 77%!»

Εκφράζοντας τη θέση της Δημοκρατικής Συμμαχίας τόνισε ότι «τώρα πρέπει να κάνουμε το ποιοτικό άλμα. Τώρα οφείλουμε με προσοχή να καταγράψουμε και να ακολουθήσουμε τη σύγχρονη τάση στην Ευρώπη, που μιλά ξεκάθαρα για ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Και πρέπει να πάμε στην Ευρώπη του 2020, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς, χωρίς «μπαλώματα» και συμβιβασμούς. Με ορθολογική μελέτη και αυστηρό προγραμματισμό να προχωρήσουμε σε βάθος πενταετίας σε επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων με βάση τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Έως τότε, εμείς το δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο ο υπάρχων Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής».

Αναφορικά με το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, σημείωσε ότι αυτό «πρέπει να σχεδιάζεται με τρόπο ο οποίος θα εξασφαλίζει, με σειρά προτεραιότητας, τα παρακάτω:

1. Την ελαχιστοποίηση της παραγωγής απορριμμάτων, με ενθάρρυνση της μείωσης δημιουργίας,
2. Την επαναχρησιμοποίηση των υλικών,
3. Την ανακύκλωση των υλικών και
4. Την ανάκτηση ενέργειας, σε ειδικές εγκαταστάσεις με παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook