Νέο σκάνδαλο στον Αμερικανικό στρατό αποκάλυψε αυτή τη φορά σε παγκόσμια αποκλειστικότητα η εφημερίδα Los Angeles Times η οποία δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν Αμερικανούς στρατιώτες να φωτογραφίζονται με λείψανα Αφγανών μαχητών.

Στο δημοσίευμά της η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι στρατιώτες της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας φωτογραφήθηκαν με τις σορούς Αφγανών καμικάζι στην επαρχία Ζαμπούλ, το 2010.

Τον Φεβρουάριο του 2010 πολλοί στρατιώτες-που είχαν μεταβεί στην περιοχή για να συλλέξουν δακτυλικά αποτυπώματα και να συγκεντρώσουν διάφορα άλλα στοιχεία από τον νεκρό βομβιστή-τράβηξαν φωτογραφίες συναδέλφων τους την ώρα που σήκωναν τα κομμένα πόδια του πτώματος. Λίγους μήνες αργότερα, άνδρες της ίδιας μεραρχίας φωτογραφήθηκαν και πάλι με πτώματα ανταρτών.

Η υπόθεση αυτή ήρθε στο φως σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον αμερικανικό στρατό, λίγο καιρό αφότου έγινε γνωστό ότι στρατιώτες έκαψαν αντίτυπα του Κορανίου στη βάση Μπαγκράμ, ένα γεγονός που οδήγησε σε βίαιες διαδηλώσεις σε όλο το Αφγανιστάν.

Επίσης, πριν μερικές εβδομάδες ένας Αμερικανός στρατιώτης, ο Ρόμπερτ Μπέιλς, δολοφόνησε στον ύπνο τους 17 Αφγανούς χωρικούς, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά.

Μια φωτογραφία δείχνει δύο στρατιώτες να ποζάρουν κρατώντας το χέρι ενός πτώματος, με σηκωμένο το μεσαίο δάχτυλο. Σε μια άλλη ένας στρατιώτης σφίγγει το χέρι ενός νεκρού γενειοφόρου.

Έρευνα ζητά ο Μπαράκ Ομπάμα

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θέλει να πραγματοποιηθεί έρευνα σχετικά με τις φωτογραφίες και αυτοί που είναι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος.

"Η συμπεριφορά που απεικονίζεται σε αυτές τις φωτογραφίες είναι κατακριτέα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One καθώς ο Ομπάμα μετέβαινε στο Οχάιο για μια οικονομική ομιλία.

Ο υπουργός Άμυνας καταδικάζει το νέο σκάνδαλο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τη συμπεριφορά των Αμερικανών στρατιωτών οι οποίοι φωτογραφήθηκαν με τα λείψανα Αφγανών βομβιστών, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Λος Άντζελες Τάιμς.

"Οι εικόνες αυτές δεν αντιπροσωπεύουν ούτε τις αξίες ούτε τον επαγγελματισμό της πλειονότητας των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν σήμερα στο Αφγανιστάν", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Πενταγώνου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απογοήτευσή του για τη δημοσίευση των φωτογραφιών από την εφημερίδα.

Ο Λ.Πανέτα διαβεβαίωσε ότι για την υπόθεση που αποκάλυψαν οι Los Angeles Times διεξάγεται έρευνα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην πειθαρχική δίωξη των στρατιωτών, ενώ όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την «απάνθρωπη» υπόθεση, ενδέχεται να παραπεμφθούν σε στρατοδικεία.