Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη έναν απόστρατο στρατηγό και αρκετούς άλλους αξιωματικούς του στρατού, οι οποίοι φέρονται να είχαν εμπλακεί στο λεγόμενο μεταμοντέρνο πραξικόπημα του 1997.

Οι συλλήψεις 12 αξιωματικών εν αποστρατεία και εν ενεργεία σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας σηματοδοτούν τον δεύτερο γύρο συλλήψεων για αυτή την υπόθεση.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο υποστράτηγος Ερόλ Οζκασνάκ, που ως γενικός γραμματέας του Γενικού Επιτελείου Στρατού ήταν τρίτος στην ιεραρχία την εποχή του πραξικοπήματος.

Η αστυνομία έκανε ακόμη έφοδο σε σπίτια των αξιωματικών στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη αλλά και σε άλλες πόλεις, μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον τεσσάρων εν ενεργεία και οκτώ εν αποστρατεία αξιωματικών του τουρκικού στρατού.

Στις 12 Απριλίου, σε μια παρόμοια επιχείρηση της αστυνομίας, είχαν συλληφθεί αρκετοί πρώην στρατηγοί, ανάμεσά τους και ο Τσεβίκ Μπιρ, που θεωρείται εγκέφαλος του πραξικοπήματος.

Τα γεγονότα του 1997 χαρακτηρίζονται συχνά στην Τουρκία ως «μεταμοντέρνο πραξικόπημα», καθώς οι στρατηγοί εξεδίωξαν την κυβέρνηση του Ν.Ερμπακάν χωρίς την επέμβαση του στρατού, ενώ δεν αντικατέστησαν την πολιτική διοίκηση από στρατιωτικό καθεστώς.

Σημειώνεται πάντως ότι η συνταγματική αναθεώρηση του 2010 έδωσε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διώξεις αφού ήρθη η ασυλία των υπευθύνων των πραξικοπημάτων του παρελθόντος. Χάρη σε αυτή την αλλαγή παραπέμφθηκαν σε δίκη οι μοναδικοί εν ζωή πραξικοπηματίες του 1980, ο Κενάν Εβρέν και ο Ταχσίν Σαχίνκαγιά.

 

in.gr