Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το ύψος της προεκλογικής επιδότησης των κομμάτων (12 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση), το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του διαχωρίζει τη θέση του, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια της σύσκεψης της Διακομματικής Επιτροπής τάχθηκε υπέρ της μείωσης της κρατικής επιδότησης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο λαό. Παράλληλα, το ΚΚΕ τονίζει ότι η πρότασή του αυτή συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Το ΚΚΕ πήρε ξεκάθαρη θέση στη Διακομματική Επιτροπή υπέρ της μείωσης της κρατικής επιδότησης προς τα κόμματα για τις εκλογές, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο λαό, ζητώντας ταυτόχρονα η όποια κρατική επιδότηση να είναι ίση για όλα τα κόμματα και να καταργηθεί η αγορά τηλεοπτικού χρόνου στα κανάλια.

»Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στη Διακομματική Επιτροπή σε πρόταση εκπροσώπου κόμματος (που με βάση το νόμο δεν δικαιούται ουσιαστική επιδότηση) να υπάρξει μείωση της κρατικής δαπάνης, έκαναν την εξής τοποθέτηση:

"Το ΚΚΕ αν και χρειάζεται περισσότερο από τα άλλα κόμματα την κρατική επιδότηση για να ανταπεξέλθει στο μεγάλο κόστος της εκλογικής μάχης δεν έχει καμία αντίρρηση για λόγους αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο λαό να υπάρξει δραστική μείωση της προβλεπόμενης κρατικής δαπάνης και 10% και 25%. Η όποια κρατική επιδότηση καταληχθεί να μοιραστεί ίσα στα κόμματα, γιατί έχουν όλα τις ίδιες ανάγκες. Και ακόμα ζητάμε να καταργηθεί η δαπάνη που προβλέπεται για τα
κανάλια εξ' ονόματος των κομμάτων".

»Αυτή η πρόταση του ΚΚΕ συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει η ανακοίνωση.