Νέες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε πολλά σιιτικά χωριά του Μπαχρέιν, όχι μακριά από το σιρκουί Σάχιρ, όπου αναμένεται σήμερα να διεξαχθεί το Γκραν-Πρι της Φόρμουλα 1.

Δεκάδες διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους φορούσαν κουκούλες, φώναξαν συνθήματα κατά του καθεστώτος προτού συγκρουστούν με τις δυνάμεις ασφαλείας, η παρουσία των οποίων ήταν έντονη γύρω από τα σιιτικά χωριά.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, παρά την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού δυνάμεων ασφαλείας, κυρίως στους οδικούς άξονες που οδηγούν στο σιρκουί Σάχιρ, νεαροί κατάφεραν να κλείσουν για μικρό χρονικό διάστημα δρόμους καίγοντας λάστιχα ή κάδους απορριμμάτων.

Σε κάποια χωριά οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Όχι στη Φόρμουλα 1 του αίματος», βασικό σύνθημα των κινητοποιήσεων των «τριών ημερών οργής» που οργάνωσε το κίνημα «Νέοι της 14ης Φεβρουάριου» με την ευκαιρία της διεξαγωγής της Φόρμουλα 1 στο Μπαχρέιν.

Χθες Σάββατο το πρωί, η σιιτική αντιπολίτευση --που ζητά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις σε αυτό το βασίλειο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες, αλλά κυβερνάται επί δεκαετίες από μια σουνιτική δυναστεία-- ανακοίνωσε ότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στη διάρκεια της νύχτας.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που αναφέρεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών.

Η σορός του διαδηλωτή βρέθηκε στην ταράτσα ενός κτιρίου της πόλης Σακούρα, βόρεια της πρωτεύουσας Μανάμα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι κάτοικοι αρχικά είχαν αναγνωρίσει τον νεκρό ως τον Σάλαχ αλ Κάταν και δήλωσαν ότι είχε δεχθεί μια σφαίρα.

Οι αρχές του Μπαχρέιν στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για τον Σάλαχ Αμπάς Χαμπίμπ και πρόσθεσαν ότι η σορός του βρέθηκε σε έναν κήπο.

Ο επικεφαλής ασφαλείας της χώρας Ταρίκ Χάσαν δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατο του 36χρονου.