Επίσκεψη στο Μουσείο Σχολικής Ζωής πραγματοποίησε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων, στα πλαίσια του προγράμματος δράσης που υλοποιεί με τίτλο «Τα μουσεία της πόλης μας».
 
Μετά από μια σύντομη εισήγηση και ξενάγηση στους χώρους του μουσείου οι εκπαιδευόμενοι και οι σύμβουλοι-εκπαιδευτές τους συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήρι που είχε οργανωθεί από την πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής κ. Μ.Δρακάκη.

Το εργαστήρι αυτό είχε στόχο να φέρει σε επαφή τους συμμετέχοντες με τις συλλογές, να τους κάνει να αναζητήσουν μόνοι τους ό,τι τους ενδιαφέρει και κυρίως να ξυπνήσει μέσα τους αναμνήσεις από τα σχολικά του χρόνια. Μέσα στο Μουσείο Σχολικής Ζωής ο καθένας μας βρήκε πράγματα που είχε χρησιμοποιήσει κάποτε ή που είχε ακούσει ότι υπήρχαν.

Σημαντικότατος ο ρόλος της κ. Δρακάκη που με την καθοδήγηση και το μεράκι της βοήθησε τον καθένα από μας να ταξιδέψει νοερά στο χρόνο και να μοιραστεί με την ομάδα στιγμές από την σχολική του ζωή. Φεύγοντας πήραμε μαζί μας όχι μόνο γνώσεις, αλλά και μια διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν τα μουσεία.

Στο εργαστήριο αξιοποιήθηκαν περιεχόμενα της μουσειοσκευής του Μουσείου Σχολικής Ζωής « Εργαλεία έμπνευσης για έναν έξυπνο …τύπο» που έχει δημιουργήσει ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου και η οποία εδώ και δύο χρόνια υποστηρίζει την εκπαίδευση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων με πρωτοβουλία του Συλλόγου διδασκόντων και της διευθύντριας κ. Βενετίας Δασκαλάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μουσειοσκευή αποτελεί καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό που είναι δυνατό να αξιοποιηθεί από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης λόγω της πολλαπλότητας και πολυτροπικότητας του περιεχομένου της .

Έχει επιλεγεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως παράδειγμα καλής πρακτική(http://zeus.pi-schools.gr/epimorfosi/library/kp/index.php?dir=%2F1.Πρωτοβαθμια%2FΠΕ70_ΔΑΣΚΑΛΟΙ/5. ΑΘΜΙΑ_ΠΕ70_19_Δρακάκη ), αλλά και πρόσφατα από την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων ως ένα από τα 39 καλύτερα βιωματικά εργαστήρια που θα παρουσιαστούν στο 4o Συνέδριο «Καλές πρακτικές εκπαίδευσης ενηλίκων» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 27-29 Απριλίου.