Το φάντασμα της ακροδεξιάς πλανάται πάνω από τη Γαλλία. Μπορεί ο εκλεκτός των Σοσιαλιστών , Φρ. Ολάντ να προηγείται έναντι του αντιπάλου του, Ν. Σαρκοζί στον πρώτο γύρο των εκλογών, επιβεβαιώνοντας όλες τις δημοσκοπήσεις, όμως,η Μαρίν Λεπέν είναι η... μεγάλη νικήτρια ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

H Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε ένα ποσοστό-ρεκόρ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών χθες, Κυριακή, κλέβοντας την παράσταση και αποσπώντας το 18% των ψήφων. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που κατέγραψε ποτέ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Παράλληλα, ο υποψήφιος του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ κέρδισε με μικρή διαφορά τον συντηρητικό πρόεδρο και ηγέτη του κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Νικολά Σαρκοζί, συγκεντρώνοντας το 28,6% έναντι 27,1%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας και με το 99% των ψήφων καταμετρημένο. Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου.

Ρυθμιστής η Ακροδεξιά

Εφόσον παραδοσιακά οι ψήφοι της Λεπέν ενισχύσουν στον δεύτερο γύρο την δεξιά, ο Σαρκοζί έχει πολλές πιθανότητες να ανανεώσει την θητεία του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Βεβαίως, τον βοηθάει το ποσοστό που έλαβε αλλά και το γεγονός ότι δεν είναι σίγουρο πως οι οπαδοί του υποψηφίου του Αριστερού Μετώπου θα στηρίξουν τον Σοσιαλιστή Ολάντ. Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές , η Λεπέν έδειξε ότι μπορεί να προβάλει αντίσταση στον Σαρκοζί . «Η μάχη αρχίζει τώρα» διαμηνύει η Μαρίν Λεπέν, μόλις είδε τα ενισχυμένα ποσοστά του κόμματός της τα οποία ξεπέρασαν το σκορ του πατέρα της (19,6%). Η Μαρίν Λεπέν έχει αναδειχθεί στη χώρα της σε εμβληματικό πρόσωπο του ευρωσκεπτικισμού.

«Μας λένε εδω και χρόνια ότι δεν μπορούμε να φυγουμε από την Ε.Ε», έχει δηλώσει προσθέτοντας ότι εκείνη υποστηρίζει το αντίθετο. Το θέμα της μετανάστευσης εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό ζήτημα για το κόμμα της.Εχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από το ευρω, έχει δηλώσει ότι οι επιπτώσεις από την επιστροφή στο φράγκο δεν θα είναι και τόσο μεγαλες και έχει ταχθεί κατά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
"Η μάχη της Γαλλίας μόλις άρχισε", είπε, από την άλλη η 43χρονη Λεπέν, κόρη του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν, υπό τις επευφημίες υποστηρικτών της.

Δηλώνοντας πως το κύμα υποστήριξής που σημειώνεται υπέρ του κόμματός της "ταρακουνάει το δικομματικό σύστημα", η Λεπέν υποστήριξε πως "τώρα, είμαστε η μόνη αληθινή αντιπολίτευση".

Η δικηγόρος, που δηλώνει ότι θέλει η Γαλλία να αποχωρήσει από το ευρώ κι έχει συγκρίνει την εικόνα των μουσουλμάνων που προσεύχονται στους δρόμους με "τους ναζί επί κατοχής", είπε ότι θα τοποθετηθεί για τον δεύτερο γύρο στην πορεία για την Πρωτομαγιά στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο επιτέθηκε ξανά στο Σαρκοζί, προσπαθώντας να κερδίσει έδαφος εν όψει οποιασδήποτε διαδικασίας ανασύνθεσης της δεξιάς, και προσβλέποντας στο ότι το Εθνικό Μέτωπο θα μπει στη βουλή τον Ιούνιο, ενώ χαρακτήρισε τους ψηφοφόρους της "δεξιούς πατριώτες".

Υποστηρικτές της έλεγαν ότι η υποψήφια της ακροδεξιάς "δαιμονοποιήθηκε" και το χθεσινό αποτέλεσμα έδειξε πως σχεδόν ο "ένας στους πέντε γάλλους την υποστηρίζει".

Η Λεπέν αναμένεται να προτείνει λευκό στους ψηφοφόρους της

Μάλιστα η Λεπέν αναμένεται να προτείνει, όπως είχε δηλώσει, στους ψηφοφόρους της λευκό στον δεύτερο γύρο. "Είχε πει ότι δεν θα υπάρξει καμιά συμμαχία", δήλωσε η αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρί-Κριστίν Αρνατί και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει γνώμη τώρα".

Ο Ζεράρ, ένας υποστηρικτής του αντιμεταναστευτικού, αντιευρωπαϊκού κόμματος, συμφώνησε. "Θα πάω να ψηφίσω, αλλά θα ψηφίσω λευκό. Ο Σαρκοζί μας πρόδωσε, όσο για τον Ολάντ ανάμεσα σε αυτές τις δυο αρρώστιες, καλύτερα να πέθαινα".

Το ποσοστό της Λεπέν είναι υψηλότερο από εκείνο που είχε αποσπάσει ο πατέρας της Ζαν-Μαρί Λεπέν το 2002, όταν είχε σοκάρει τη Γαλλία συγκεντρώνοντας το 16,8% των ψήφων κερδίζοντας το Λιονέλ Ζοσπέν και αντιμετωπίζοντας τον δεξιό Ζακ Σιράκ στον δεύτερο γύρο.

Ο ίδιος ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είπε ότι "της έδωσα την σκυτάλη. Τρέχει γρηγορότερα από μένα και τόσο το καλύτερο".
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το Εθνικό Μέτωπο θα επιστρέψει στη γαλλική βουλή: η επίδοσή της "νομίζω ότι δείχνει πως στις βουλευτικές εκλογές θα πάρουμε πολλές έδρες", είπε.

Πάνω από το ένα τρίτο των γάλλων ψηφοφόρων χρησιμοποίησαν την ψήφο τους για να διαμαρτυρηθούν, επιλέγοντας υποψήφιους εκτός αυτών των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ο πρώτος πρόεδρος που χάνει στον πρώτο γύρο από το '58 και μετά

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι, ο Νικολά Σαρκοζί είναι ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που χάνει στον πρώτο γύρο από το 1958. Ο καλός καιρός , η κρίση στην Ευρωζώνη , η προβληματική ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας και η ανεργία οδήγησαν τους Γάλλους ψηφοφόρους στις κάλπες. Το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 80%.ανάμεσα στους ψηψοφόρους ήταν ο πρώην ισχυρός άντρας του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Σαρσέλ, βόρεια του Παρισιού .

Ο Σαρκοζί, η δημοτικότητα του οποίου είναι ιδιαίτερα χαμηλή κι είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος στη Γαλλία που βρέθηκε στην δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο εκλογών, θα κληθεί να προσελκύσει τόσο τις ψήφους όσων τάχθηκαν υπέρ της ακροδεξιάς όσο και εκείνες των κεντρώων για να κερδίσει τον Μάιο.

Έπειτα από πέντε χρόνια στην προεδρία της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, πυρηνικής δύναμης και μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ίσως ο Σαρκοζί να έχει την τύχη άλλων 10 ηγετών κρατών της ευρωζώνης που απώλεσαν την εξουσία μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στα τέλη του 2009.

Υποστηρικτές της κεντροδεξιάς πάντως εκτιμούσαν ότι ο Πρόεδρος έχει πιθανότητες να κερδίσει, χάρη στις ψήφους ενός μεγάλου μέρους αυτών οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της Λεπέν στον πρώτο γύρο.

Ένας εξ αυτών δήλωσε πως ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών ψήφισε Εθνικό Μέτωπο διότι έχει πληγεί "από την οικονομική κρίση δεν είναι φασίστες".

Ολάντ: "Καθήκον μου να βάλω την Ευρώπη στο δρόμο της ανάπτυξης"

Ο 57χρονος Ολάντ, ο οποίος σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τον πρώτο γύρο χθες αναμένεται να κερδίσει τον Μάιο συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό από 53% ως 56%, δεσμεύεται να αλλάξει την κατεύθυνση της ΕΕ εάν εκλεγεί και να ηγηθεί μιας οικονομικής αναγέννησης με μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη.

"Καθήκον μου, και γνωρίζω ότι με παρακολουθούν και εκτός των συνόρων μας, είναι να βάλω την Ευρώπη ξανά στον δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης", είπε ο Ολάντ σε υποστηρικτές του.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι όποιος κι από τους δύο κι αν κερδίσει θα κληθεί να επιβάλει ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας από ό,τι παραδέχθηκαν στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες κι αυξάνοντας τους φόρους για να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου θα κάνουν ακόμα πιο σαφείς τις πολιτικές ισορροπίες και την εικόνα για την επόμενη κυβέρνηση της Γαλλίας.

Εκτιμήσεις

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι "τα κόστη δανεισμού για τη Γαλλία θα ανέβουν σε σύγκριση με αυτά της Γερμανίας.
Τα είδαμε να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες κι αυτό θα συνεχιστεί", δήλωσε ο Σάιμον Ντέρικ, αναλυτής της Bank of New York Mellon στο Λονδίνο.

Η Ολλανδία μοιάζει να οδεύει προς πρόωρες εκλογές μετά την αποχώρηση του Χέερτ Βίλντερς από τις συνομιλίες της κεντροδεξιάς κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό και τα μέτρα λιτότητας που προτάθηκαν ώστε η χώρα να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει η ΕΕ.

Ο Σαρκοζί εμφανίστηκε να υιοθετεί ακόμα πιο σκληρή στάση μετά την ήττα του, κινούμενος περισσότερο προς τα δεξιά για να προσελκύσει όσους ψήφισαν την Λεπέν—δεσμευόμενος να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα, να σταματήσει τη φυγή βιομηχανιών για τη Γαλλία, μιλώντας περί νόμου και τάξης—παρά προς το κέντρο.

Προκάλεσε τον Ολάντ να συμφωνήσει σε τρεις τηλεμαχίες μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αντί της μίας που είθισται.

Όμως στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος έκαναν σαφές ότι ο Ολάντ, ο οποίος δεν είναι τόσο ασκημένος στις τηλεοπτικές εμφανίσεις όσο ο Σαρκοζί, θα δεχθεί να λάβει μέρος μόνο σε μία τέτοια τηλεοπτική συζήτηση, την 2α Μαΐου.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις διεκδικούσε την τρίτη θέση από την Λεπέν, τελικά ήλθε σε απόσταση τέταρτος με 11,1%, ενώ ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού πέμπτος με 9,1%.
Η συμμετοχή ανήλθε στο 80,2%.

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ο Ολάντ μοιάζει να έχει δυνητικά μεγαλύτερη "δεξαμενή" ψηφοφόρων από ό,τι ο Σαρκοζί, που θα χρειαζόταν τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ψήφων της Λεπέν και τα δύο τρία των ψήφων του Μπαϊρού για να κερδίσει.

Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν χθες δείχνουν ότι το 48%-60% των ψηφοφόρων της Λεπέν σχεδιάζουν να ψηφίσουν τον πρόεδρο, ενώ αυτοί του Μπαϊρού είναι μοιρασμένοι σχεδόν εξ ίσου ανάμεσα στους δύο υποψήφιους και το ένα τρίτο είναι αναποφάσιστο.

Ο Μελανσόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να πάνε μαζικά στις κάλπες την 6η Μαΐου για να ηττηθεί ο Σαρκοζί, χωρίς να υποστηρίξει ανοικτά τον Ολάντ.

Η υποψήφια των πρασίνων Εύα Ζολί υποστήριξε τον Ολάντ, ο οποίος ελπίζει να πάρει επίσης ένα μέρος των ψήφων που έλαβαν δύο τροτσκιστές υποψήφιοι.

Αν ο Ολάντ κερδίσει έχει υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτεί το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας που είχε υπογράψει ο Σαρκοζί κι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία έχει καταστήσει την εφαρμογή του προϋπόθεση για την παροχή περαιτέρω δανείων σε χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους.

protothema.gr