Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – όπως και οι ΗΠΑ – χάνουν τριψήφιο αριθμό από τους δείκτες τους (FTSE 100 στο Λονδίνο στο -2,21%, CAC 40 στο Παρίσι στο -3%, DAX στη Φρανκφούρτη στο -3,45%, FTSE MIB στο Μιλάνο στο -3,44% και IBEX 35 IDX στη Μαδρίτη στα -3,06%). Κι αυτό είναι το πρώτο «καμπανάκι» των αγορών απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις.

Αρχής γενομένης από τη Γαλλία, όπου είτε βγει ο σοσιαλιστής Ολάντ, είτε συνεχίσει ο πρόεδρος Σαρκοζί, ένα είναι σίγουρο: Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας θα αυξηθεί – όπως και της Γερμανίας. Το αποτέλεσμα λοιπόν των αγορών μετά τις εκλογές ήταν πτώση πάνω από 3% σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. Σε πτώση και το ευρώ στα 1,3137 δολάρια, γεγονός που ευνοεί μόνο την Γερμανία – πρόσκαιρα προς τις εξαγωγές οι οποίες κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην Ολλανδία.

Στο μεταξύ η σκυτάλη της … πτώσης φαίνεται πως περνάει από την Ευρώπη στην Wall Street. O Dow βρίσκεται στις 12.886 μονάδες και στο -1,10%, ο Nasdaq στις 2.949 με απώλειες της τάξης του -1,70% και ο S&P 500 στις 1.362 μονάδες και στο -1,23%.

Στον αντίποδα και στην Αθήνα η αγορά παρέμεινε ψύχραιμη. Οι ιστορικές ζημιές των τραπεζών και το προεκλογικό σκηνικό αντιμετωπίστηκαν με ψυχραιμία από τους επενδυτές στην αγορά. Η αγορά έφθασε να χάνει ένα ποσοστό κοντά στο 2%, ωστόσο στην ελληνική αγορά επικρατούσε άπνοια εξαιτίας και του χαμηλού τζίρου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 702,17 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,73%. Πτώση 4,49% για την Εθνική στα 1,70 ευρώ. Κέρδη 2,80% για την Alpha Bank – η οποία σημείωνε κέρδη από το πρωί τόσο στα συμβόλαια επί της μετοχής, όσο και στον υποκείμενο τίτλο. Πάνω από 7% η πτώση σε Folli- Follie, ΟΤΕ και πάνω από 6% στο Ταχυδρομικό. Άνοδος 4,54% για την Eurobank. Πάνω από 5,9% χάνει η Marfin Popular και άνω του 6% για την ΔΕΗ. Στα 23,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συναλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα παραμένει … «θολή» για το σύνολο των βασικών ευρωπαϊκών αγορών καθώς στο ευμετάβλητο πολιτικό σκηνικό που στήνεται, μεγάλο ερώτημα παραμένει το ποιες θα είναι οι ισορροπίες στην Ευρωζώνη της επόμενης ημέρας. Με το σκηνικό στην Γαλλία να ξεκαθαρίζει την μεθεπόμενη Κυριακή 6 Μαΐου και στην Ολλανδία το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οπότε και θα φανεί κατά πόσον οι δύο «βασικοί σύμμαχοι» της Γερμανίας στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής θα έχουν αλλάξει ηγεσίες, κυρίως όμως κατά πόσον θα έχουν εφαρμόσει μια «στροφή» 180 μοιρών στην μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική τους.

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για – ίσως και άμεση – κατάρρευση της Ισπανίας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε έλλειμμα στην ισπανική οικονομία, της τάξης του 8,5% για το 2011, ενώ παράλληλα αυξήθηκε σε επίπεδα άνω του 6% το κόστος δανεισμού για την Ισπανία και στο 5,7% για την ιταλική οικονομία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook