Οι πολίτες της Καλιφόρνια θα κληθούν τον Νοέμβριο να αποφασίσουν εάν επιθυμούν την κατάργηση της θανατικής ποινής που ισχύει στην Πολιτεία. Η απόφαση ελήφθη, μετά από την συγκέντρωση 500.000 υπογραφών που στήριζε σχετική πρόταση.

Εάν η πρόταση υπερψηφιστεί, τότε η ποινή αυτών που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο θα μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη. Μόνο 13 άτομα έχουν εκτελεστεί στην Πολιτεία από το 1978, οπότε ο νόμος άρχισε ξανά να ισχύει.

Οι υποστηρικτές του μέτρου δηλώνουν ότι η κατάργηση της θανατικής ποινής θα εξασφαλίσει στην Καλιφόρνια ποσό 100 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο. Δηλώνουν ότι από το 2006 δεν έχει καταδικαστεί κανένας κρατούμενος.

Ωστόσο, οι επικριτές της πρότασης αναφέρουν ότι αυτό θα είχε κόστος στη Δικαιοσύνη.

«Το σύστημα είναι χαλασμένο, ακριβό και θα κουβαλά πάντα έναν σημαντικό κίνδυνο να γίνει κάποιο λάθος» αναφέρει η Ζαν Γούντφορντ, πρώην αρχιφύλακας στην φυλακή Σαν Κουέντιν, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη μονάδα θανατοποινιτών στις ΗΠΑ.

Η Ζ.Γούντφορντ υποστηρίζει, πλέον, θερμά την κατάργηση της θανατικής ποινής, είναι αυτή που πρότεινε να τεθεί το ζήτημα σε ψηφοφορία. Την πρόταση στηρίζει η Ένωση Αμερικανών Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook