Στον κίνδυνο εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρουσίαση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για το κράτος, τη δημόσια διοίκηση και το πολιτικό σύστημα.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για βαθιά κρίση των θεσμών, όμως θα πρέπει να ανατραπεί το τεκμήριο της ενοχής που περιβάλλει το πολιτικό σύστημα. Γι' αυτό έκανε λόγο για πρωτοβουλίες συντακτικού χαρακτήρια και για βαθιά ολική αναθεώρηση του Συντάγματος.

Κατά την παρέμβασή  του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε αλλαγή λειτουργίας των κομμάτων και μετατροπή τους από το κλειστό στο ανοιχτό μοντέλο λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, για το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ιδρυτικό συνέδριο συντακτικού χαρακτήρα, ενώ πρόσθεσε πως έχουν καταργηθεί ήδη οι ακριβές δραστηριότητες. Πρότεινε επίσης να μπει το πλαίσιο ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων.

Επίσης, πρότεινε τη μείωση των ορίων ηλικίας όσων έχουν  το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Τάχθηκε  υπέρ της κατάργησης του σταυρού προτίμησης και ζήτησε την επανεξέταση  των βουλευτών Επικρατείας.

Όσον αφορά στη δημόσια διοίκηση, πρότεινε την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, τη σύσταση επιτροπών ανά  υπουργεία χωρίς πρόσθετη αμοιβή, τη μόνιμη επιτροπή αναφοράς πολιτών και διπλό σύστημα παρακολούθησης των νόμων. Επίσης, ζήτησε κατάργηση της κάθετης οργάνωσης των υπουργείων, τα οποία πρότεινε να μην υπερβαίνουν τα 14 και ο αριθμός των υφυπουργών τους δέκα. Η ηγεσία της δικαιοσύνης, δε, να εγκρίνεται από την κυβέρνηση και τα 2/3 της Βουλής.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της αλλαγής των εξεταστικών επιτροπών, ενώ πρότεινε, στην περίπτωση, που δεν εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τα 3/5 της  Βουλής, να εκλέγεται απευθείας από τους Έλληνες πολίτες και  έκανε λόγο για αναβαθμισμένες αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες όμως δεν θα παρεμβαίνουν στην πολιτική ζωή.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τα κόμματα να ανταποκριθούν στις προτάσεις αυτές.