Η Βουλή των Σκοπίων ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο επαναβεβαιώνεται η δέσμευση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί στις 20 και 21 Μαΐου στο Σικάγο.

Στο ψήφισμα, το οποίο πρότειναν τα συγκυβερνώντα κόμματα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι, αναφέρεται ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ αποτελεί κύρια πολιτική επιλογή, στόχο και επιδίωξη όλων των πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών παραγόντων και πολιτών οι οποίοι υποστηρίζουν τη διαδικασία ενσωμάτωσης της χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στο ψήφισμα απευθύνεται έκκληση για σεβασμό της αρχής των «ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ, ενώ υπογραμμίζεται ότι η χώρα έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ακόμη ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις οργάνων που έχουν συσταθεί από τον ΟΗΕ, όπως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας και να ληφθούν υπόψη οι συστάσεις που προκύπτουν από την ετυμηγορία του Δικαστηρίου αναφορικά με την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας.

Σημειώνεται ακόμη ότι η χώρα «παραμένει προσηλωμένη και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Υποστηρίχθηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της ΠΓΔΜ, με εξαίρεση το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών».

 

protothema.gr