Έτοιμοι να υποδεχτούν εκατοντάδες πρώην χίπιδες δηλώνουν οι κάτοικοι και οι φορείς στα Μάταλα, 40 χρόνια μετά. Οι ντόπιοι μιλούν σήμερα με τα καλύτερα λόγια για τα παιδιά των λουλουδιών που την περίοδο 1966-1973 πέρασαν από την περιοχή αφήνοντας μνήμες και χαρακτηρίζοντας μια ολόκληρη εποχή.

Στις 11 και 12 Ιουνίου θα παρουσιαστεί στα Μάταλα το δίγλωσσο λεύκωμα με τίτλο «Μythos Μatala / Τhe Μyth of Μatala», το οποίο έχει γράψει ο Γερμανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Arn Strohmeyer. Ο Strohmeyer , 69 χρονών σήμερα, επισκέφτηκε για πρώτη φορά τα Μάταλα το 1967 και φέτος διοργανώνει παγκόσμιο κάλεσμα των απανταχού χίπις στην περιοχή με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του.

Χαμένοι στη μετάφραση

Τις εντυπώσεις τους από του χίπις και την εποχή που η περιοχή βρισκόταν στο επίκεντρο όλου του κόσμου μεταφέρουν στο flashnews.gr και οι κάτοικοι της περιοχής. Μια αστεία ιστορία περιγράφει στο Flashnews.gr η κ. Κατερίνα Γεωργιλάκη, 70 χρονών σήμερα, η οποία διατηρούσε ταβέρνα στην περιοχή. «Ήρθε μια μέρα ένας από αυτούς και ήθελε ουάν τι. Τι , του λέω εγώ. Ουάν τι μου ξαναλέει. Ναι μα τι, τον ρωτάω ξανά εγώ. Τι εγώ, τι αυτός, δε βγάλαμε άκρη. Θύμωσε ο καψερός και τελικά έφυγε άπραγος. Δεν ξέραμε τότε καθόλου αγγλικά. Μετά κατάλαβα πως ήθελε τσάι (tea). Του το χρωστάω όμως και αν έρθει φέτος θα τον φιλέψω ένα τσάι που έχουμε και καλό εδώ στην Κρήτη..»

Ο κ. Γιάννης Ανδριανάκης, 80 χρονών σήμερα ήταν τότε ψαράς και μας μιλά για τις βαρκάδες που οργάνωναν κατά ομάδες οι χίπις. «Κάποιοι από αυτούς είχαν φτιάξει μια παρέα και ήθελαν συχνά πυκνά να τους κάνω τη βόλτα στις κοντινές παραλίες. Γίναμε και μαζί φίλοι και πολλές φορές βρεθήκαμε στη βάρκα να τα πίνουμε», μας λέει ενώ συμπληρώνει πως ήταν λάθος που ο δεσπότης τότε κατέβηκε στα Μάταλα και απέτρεψε να γίνει εδώ το συνέδριο των χίπις.

Και ο δήμος στην οργάνωση

Στη διοργάνωση συμμετέχει από ελληνικής πλευράς η αναπτυξιακή εταιρία Πιστιδίων – Ματάλων και ο πρόεδρός της Φραγκίσκος Ρομπογιαννάκης δηλώνει στο flashnews.gr πως η σύναξη των χίπις θα αποτελέσει ένα ιστορικό γεγονός για την περιοχή αλλά και μια μοναδική ευκαιρία να προβληθεί ο τόπος, που ασφαλώς έχει αλλάξει πολύ μέσα στα 40 χρόνια που πέρασαν από τότε. «Η αναπτυξιακή έχει οργανώσει σειρά εκδηλώσεων και μπορεί να φιλοξενήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους ανάλογα με τη διάθεση και τις αντοχές του», λέει χαρακτηριστικά εξηγώντας πως όσοι έρθουν μπορούν να επιλέξουν να μείνουν στο camping ή σε πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής, ακόμα όμως και μέσα στις σπηλιές που έμεναν και τότε. «Η περιοχή έχει εξαιρετικές παραλίες, πέρα από τα Μάταλα και περιμένουμε να σας δείξουμε όλο το νότιο παράλιο του νέου Δήμου Φαιστού, από τον Κόκκινο Πύργο μέχρι τον Κωμό», συμπληρώνει ο κ. Ρομπογιαννάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook