Εκδήλωση βιωματικού χαρακτήρα με τίτλο «Μια δημιουργική μέρα στη Γέργερη – πρόταση αξιοποίησης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος», διοργανώνουν ο Δήμος Γόρτυνας και το Γυμνάσιο Γέργερης αύριο Παρασκευή 27 Απριλίου.

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που εκπονούν φέτος οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Γέργερης.

Στο εν λόγο περιβαλλοντικό πρόγραμμα μετέχουν 35 μαθητές, εμπλέκεται όμως ουσιαστικά όλο το σχολείο, σε υποστηρικτικό ρόλο, καθώς το πρόγραμμά προβλέπει τη συλλογή υλικού για την έκδοση τουριστικού φυλλαδίου για την περιοχή της Γέργερης με την συμπαράσταση του Δήμου Γόρτυνας, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και σε συνεργασία με το ΚΠΕ Αρχανών – Ρούβα – Γουβών.

Στην εκδήλωση οι ομάδες των μαθητών που συμμετέχουν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα, θα αναλάβουν ρόλο οικοδεσπότη και θα ξεναγήσουν τους καλεσμένους με βιωματικό τρόπο ως εξής:

• 09.00: Υποδοχή στη Λιμνοδεξαμενή της Γέργερης – γνωριμία με τον υγροβιότοπο, τη χλωρίδα, την πανίδα και την ορνιθοπανίδα της περιοχής με την καθοδήγηση του βιολόγου- ορνιθολόγου κ. Μιχάλη Δρετάκη και του βοτανικού κ. Εμμανουήλ Αβραμάκη του Μ.Φ.Ι.Κ.
• 10.00: Διαδρομή στα σοκάκια της Γέργερης με κατάληξη στο νερόμυλο και ελαιόμυλο με στόχο τη συνειδητοποίηση της ιστορικής, οικονομικής και πολιτιστικής αξίας τους. Περιήγηση στο Ανοιχτό Μουσείο Ελιάς και παρατήρηση των ανακατασκευασμένων ελαιοτριβείων και πιεστηρίων από τη Μινωική εποχή μέχρι το 19ο αιώνα.. Στάση στην πηγή της Φουντάνας και στη Μάη Βρύση – Συζήτηση για τη δημιουργία πηγών.
• 11.15: Ξενάγηση από μαθητές στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο χώρο του Γυμνασίου
• 12.00: Έκθεση -στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του σχολείου- έργων λαϊκής τέχνης με εργόχειρα, πλεκτά κεντητά και υφαντά, έργων γλυπτικής σε ξύλο και πέτρα καθώς και προϊόντων του χωριού (ελιές, ελαιόλαδο, μέλι, τυρί, βότανα, κρασί, ρακί και τοπικά εδέσματα).
Επιπλέον, καλλιτέχνες θα δείξουν στους επισκέπτες πώς να σκαλίσουν την πέτρα και το ξύλο, αλλά και πώς να φτιάξουν την παραδοσιακή ασκομαντούρα.
Παράλληλα, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα βάλουν σε λειτουργία τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο που υπάρχει στον υπαίθριο χώρο του σχολείου, και θα ζυμώσουν με τη βοήθεια των καλεσμένων ψωμί και μακαρόνια.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές του Γυμνασίου στοχεύουν να καθιερωθεί η πρόταση αυτή. Συγκεκριμένα, προτείνουν μια φορά το μήνα από το Μάρτιο ως τον Οκτώβριο ομάδες νέων του χωριού σε συνεργασία με τοπικούς φορείς να υποδέχονται και να ξεναγούν κάθε επισκέπτη που θέλει να ζήσει μια διαφορετική μέρα κοντά στη φύση και τις παραδόσεις. Η επόμενη εκδήλωση βιωματικού χαρακτήρα έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 3 Μαΐου 2012.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook