Να δείξουν ανθρωπισμό κάλεσε η Ρωσία τις ουκρανικές αρχές στην φυλακισμένη αντιφρονούσα και πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία χρειάζεται άμεσα ιατρική φροντίδα.

«Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση σχετικά με την πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας. Η κα. Τιμοσένκο χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως «ελπίζουμε ότι οι ουκρανικές αρχές θα δείξουν ανθρωπισμό και θα βρούν τρόπους για την επίλυση αυτής της κατάστασης, χωρίς να επιδεινώνουν την εσωτερική πολιτική κατάσταση».

Η Τιμοσένκο υποφέρει από προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, ενώ στις 20 Απριλίου άρχισε απεργία πείνας, καταγγέλλοντας την «πολιτική καταστολή». Παράλληλα είχε δηλώσει ότι έπεσε θύμα βίας από το προσωπικό των φυλακών κατά τη διάρκεια μιας αναγκαστικής νοσηλείας την περασμένη εβδομάδα.

Από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη «βαθιά της ανησυχία» και ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόακιμ Γκάουκ, κατέστησε γνωστό ότι αρνήθηκε μια επίσημη πρόσκληση από την Ουκρανία εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή να πραγματοποιηθεί έρευνα και αναμένει τα αποτελέσματά της.