Την ώρα που ο Φρανσουά Ολάντ ξεκαθαρίζει πως η Γερμανία δεν θα αποφασίζει μόνη της στην ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος «τσιμπάει» ποσοστά τις τελευταίες ώρες, καθώς η «δεξιοποίηση» του προγράμματός του, φαίνεται να του βγαίνει σε καλό.

Η κατά μέτωπον επίθεση με την αρχηγό του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, αποδίδει καρπούς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CSA, η οποία δείχνει ότι κατάφερε να κλείσει ελαφρώς την ψαλίδα και από δέκα μονάδες που είχε διαφορά με τον Ολάντ να την μειώσει σε οκτώ (54% ο Ολάντ, 46% ο Σαρκοζί).

Εξάλλου, και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας με τη Λεπέν. Παρ\’ όλα αυτά, ο πρόεδρος του κόμματος, Νικολά Σαρκοζί, έχει αποκλείσει κάθε συνεργασία.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα \”Liberation\”, για να ανανεώσει τη θητεία του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Σαρκοζι θα πρέπει να πάρει με το μέρος του το 80% των ψήφων της Μαρίν Λεπέν. Μέχρι στιγμής, αποσπά το 60%.

 \”Δαγκωτό\” Σαρκοζί ψηφίζει στο τελευταίο τεύχος του το περιοδικό \”Economist\”, χαρακτηριζοντας, μάλιστα, τον εκλεκτό των Σοσιαλιστών ως \”έναν μάλλον επικίνδυνο άνθρωπο\”.

Με τίτλο \”Ο επικίνδυνος κύριος Ολάντ\”, το κύριο άρθρο του βρετανικού περιοδικύ επισημαίνει ότι \”η εκλογή στην προεδρία του Ολάντ θα είναι κακή προοπτική και για την πατρίδα του, αλλά και για την Ευρώπη\”.

Από την πλευρά του, ο εκλεκτός των Σοσιαλιστών, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο \”France 2\”, έστειλε ηχηρό μήνυμα στη «σιδηρά κυρία» της ΓΕρμανίας και τάχθηκε εναντιον της λεγόμενης πολιτικής της \”\’άδειας καρέκλας\” -της αποχής από τις διαδικασίες της ΕΕ- για την επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, εκτιμώντας πως αυτή μπορεί να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων, όχι απειλών.

\”Δεν είναι η Γερμανία αυτή που αποφασίζει για όλη την Ευρώπη\” υπογράμμισε, αναφερόμενος στο ζήτημα της πολιτικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ο Ολάντ προέβλεψε ότι θα έχει μία σκληρή, αλλά φιλική συζήτηση με τη Μέρκελ για την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου.

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αν και αρνήθηκε να τοποθετηθεί αρνητικά για τα επίπεδα της μετανάστευσης στη Γαλλία, είπε παρ\’ όλα αυτά ότι, εκείνοι οι μετανάστες που βρίσκονται εδώ νόμιμα, δεν θα απελαθούν, αλλά ακείνοι οι οποίοι ειναι εδώ παράνομα, θα οδηγηθούν στα σύνορα.

Αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ο Φρανσουά Ολάντ άνοιξε τα χαρτιά του -σε αντίθεση με τον Σαρκοζί. Δήλωσε έτοιμος να ψηφίσει Δεξιά, σε περίπτωση που υπαρξει δεύτερος γύρος στις βουλευτικές και επικρατήσουν το κόμμα του Σαρκοζί και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Την Πέμπτη, μάλιστα, ο Σαρκοζί κινήθηκε ακόμα περισσότερο δεξιά, προτείνοντας να υιοθετηθεί μία νέα πολιτική ώστε να επτρέπεται σε αστυνομικούς να ανοίγουν πυρ, όταν καταδιώκουν υπόπτους, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του κεντροδεξιού κόμματος UMP κάνει αρχηγικές δηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία με την Ακροδεξιά.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook