Με την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης υπέγραψε δυο συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 575.000 ευρώ, που αφορούν έργα ανάπλασης στον οικισμό Πρινιά.

Οι δυο εργολαβίες έχουν ως αντικείμενο την δημιουργία μιας κεντρικής πλατείας, που θα αναβαθμίσει τον οικισμό και θα τον μετατρέψει σε σημείο αναφοράς για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες. Η μια εργολαβία, στην οποία μειοδότησε η εταιρεία ΒΙΚΑΤ, είναι ύψους 488.317 ευρώ και έχει ως θέμα την «Διαμόρφωση υπαίθριου χώρου του Δ.Δ. Πρινιά»

Εν ολίγοις θα γίνουν παρεμβάσεις σε μια έκταση 2,5 στρεμμάτων που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του οικισμού και η οποία συνορεύει με το σημείο όπου είχε χωροθετηθεί να κατασκευαστεί το Πολιτιστικό Κέντρο Πρινιά.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν μέσα από την παραπάνω μελέτη θα μετατρέψουν τα 2,5 στρέμματα σε κεντρική πλατεία του οικισμού, που θα είναι τόπος αναψυχής και θα φιλοξενούνται υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις κι όχι μόνο. Εκτός από την διαμόρφωση του χώρου σε πλατεία, μέσω των πλακοστρώσεων που θα γίνουν, έχει προβλεφθεί ακόμη να κατασκευαστούν πέτρινες βρύσες, μια σκηνή που θα φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες κτλ) θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα, θα κατασκευαστεί χώρος αθλοπαιδιών, θα γίνει και δενδροφύτευση σε συνάρτηση με τον ήδη υπάρχων βραχόκηπο, ενώ τέλος θα μεταφερθεί εκεί και το Ηρώο Πεσόντων του Πρινιά.

Η δε δεύτερη σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμαρχος, ήταν με την εταιρεία ΕΨΙΛΟΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ. Η σύμβαση αυτή έχει προϋπολογισμό 86.633 ευρώ και αφορά στην «Διαμόρφωση της πλατείας Πρινιά, σε χώρο πολλαπλών χρήσεων και παιδότοπο»

Η χρηματοδότηση της είναι μέσω του προγράμματος «Κρήτη-Πράσινη Ανάπτυξη» και σύμφωνα με την τεχνική έκθεση θα γίνει πλακόστρωση σε τμήμα της πλατείας, θα κατασκευαστούν πέτρινα τοιχία, θα επενδυθούν με μάρμαρο οι βαθμίδες και θα κατασκευαστεί επίσης και μια ξύλινη πέργκολα. Ο χώρος που θα επιστρωθεί με διάφορες πλάκες μαρμάρου και άλλων υλικών θα είναι περίπου 400 τμ, ενώ ο εργολάβος θα εγκαταστήσει και διάφορα όργανα (κούνιες, τσουλήθρες κτλ) για τους μικρούς δημότες.

Παράλληλα, όπως προαναφέραμε, παραπλήσια έχει προβλεφθεί να κατασκευαστεί μελλοντικά το Πολιτιστικό Κέντρο Πρινιά, στο οποίο θα υπάρχει ειδική αίθουσα εκθέσεων με αντίγραφα των αρχαιολογικών ευρημάτων της αρχαίας πόλης κι έτσι η όλη έκταση θα αποτελέσει το κέντρο ενδιαφέροντας για τους πολίτες.

Μιλώντας για την υπογραφή των δυο συμβάσεων ο Δήμαρχος Γόρτυνας, ανέφερε πως η νέα πλατεία θα αλλάξει ριζικά την μορφή του Πρινιά, μετατρέποντας την περιοχή σε πόλο έλξης για τους τουρίστες αλλά και τους ντόπιους που θα μπορούν πλέον να συνδυάσουν την επίσκεψη τους στις αρχαιότητες του Πρινιά, με μια βόλτα αναψυχής στον οικισμό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook