Γέννημα – θρέμμα του Ρεθύμνου, με οικονομικές και παιδαγωγικές σπουδές αλλά με ειδίκευση σε θέματα ασφάλειας και εγκληματολογίας και με μεγάλη εμπειρία, ο υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπακωνσταντής, μιλά στο Flashnews.gr, για την θέση του Ρεθύμνου μέσα στο τοπικό, πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο του σήμερα και του αύριο.

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και στην πολιτική ατζέντα κομμάτων και υποψηφίων κυριαρχεί το εθνικό θέμα της οικονομίας, ενώ έχουν παραγκωνιστεί τα τοπικά ζητήματα. Για τον λόγο αυτό θέλω να ξεκινήσουμε με το Ρέθυμνο. Ένα Ρέθυμνο που έχω την εντύπωση πως ευρισκόμενο – στην κυριολεξία – μεταξύ Ηρακλείου και Χανίων, είναι «ριγμένο» αναπτυξιακά σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες και τις ανάγκες του. Ποια είναι η γνώμη σας;

\”Έχετε δίκιο. Το Ρέθυμνο δεν έχει αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες του. Καίριο θέμα είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας, για τον οποίο μόλις πρόσφατα συστάθηκε η Εταιρία «Υποδομές Κρήτης Α.Ε». και συγκροτήθηκε το Δ.Σ., υπήρξε δηλαδή μεγάλη καθυστέρηση. Η έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης είναι επίσης πολύ μεγάλο αναπτυξιακό μειονέκτημα για το νομό, ενώ επιμέρους έργα όπως είναι η αξιοποίηση των νερών του φράγματος ποταμών, το Αστυνομικό μέγαρο, ο Αμαριώτικος δρόμος, ο Νότιος Άξονας, οι βιολογικοί καθαρισμοί και άλλα, καρκινοβατούν και δεν έχουν προχωρήσει. Όμως ανάπτυξη δεν είναι μόνο τα έργα. Την ανάπτυξη τη φέρνουν οι υποδομές, αλλά τη φέρνουν και οι άνθρωποι.. Ο αναπτυξιακός ρόλος του Πανεπιστημίου δεν έχει αναδειχθεί καθόλου. Οι κρατικές υπηρεσίες, πρέπει να λειτουργήσουν αναπτυξιακά. Χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Η μείωση για παράδειγμα της εγκληματικότητας είναι απαραίτητη ιδιαίτερα όταν ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης είναι ο τουρισμός.\”

\"\"Τον τελευταίο – αν δεν κάνω λάθος – χρόνο το Ρέθυμνο εμφανίζει μιαν ιδιαίτερη δυναμική με πρωτοβουλίες φορέων και πολιτών σε πολλούς τομείς. Από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, την ναυτιλιακή εταιρεία, την συνεργασία επιμελητηρίου – εμπορικού συλλόγου κ.α. Πιστεύετε ότι οι Ρεθυμνιώτες αποφάσισαν να μην τα “περιμένουν όλα από το κράτος” αλλά να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους;

\”Οι Ρεθεμνιώτες είναι άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους. Για χρόνια όμως σ αυτόν τον τόπο οτιδήποτε γινόταν, γινόταν με το γνωστό «κατόπιν ενεργειών μου» των πολιτικών. Όπως καταλαβαίνετε κύριε Σαραντίδη, τέλειωσαν πια τα ψέματα. Στο παρελθόν πολλοί έχουν διαψεύσει τις ελπίδες των Ρεθεμνιωτών. Έτσι οι Συμπολίτες μου προσπαθούν συλλογικά και αυτό είναι άλλωστε και η πεμπτουσία της δημοκρατίας: η συλλογική προσπάθεια για το συλλογικό συμφέρον. Ο πολιτικός σ αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί να είναι διαμεσολαβητής με το κράτος αλλά πρέπει να είναι μαζί με τους πολίτες και να εγγυάται την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους.\”

Στην υπόλοιπη Ελλάδα και όχι μόνο, όταν ακούν για Ρέθυμνο και ειδικά για συγκεκριμένη περιοχή, ο νούς τους πάει αμέσως σε καταστάσεις ανομίας ή απαγορευμένων καλλιεργειών. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να ανατραπεί αυτή η εικόνα;

\”Έχω πει και έχω γράψει πολλά για το θέμα αυτό. Όπως είπατε έχει διαμορφωθεί μια εικόνα απαράδεκτη για την περιοχή. Όμως θα πρέπει να πούμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει πολλές δυνατότητες, κατοικείται από πολλούς νέους ανθρώπους και η κρατική παρέμβαση πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη και με μακροχρόνιο ορίζοντα. Χρειάζονται δύο βασικά πράγματα: Αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε μορφής παρανομίας αφενός αλλά και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργούν τις συνθήκες που γεννούν τις παραβατικές δραστηριότητες. Το βασικότερο όμως όλων είναι να υπάρξει πολιτική βούληση.\”

\"\"   \"\"
photo by www.amphotography.gr

Ποιες θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες για την ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου;

\”Η όσο το δυνατό γρηγορότερη δημιουργία ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου. Αποτελεί κατά τη γνώμη μου την υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα της Κρήτης συνολικά αλλά ιδιαίτερα του Ρεθύμνου που είναι στη μέση του νησιού. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση επίσης είναι πολύ σημαντική. Είναι απαραίτητη η δημιουργία σύγχρονου οδικού δικτύου στην ενδοχώρα και κυρίως στο νότο.

Η προσπάθεια για βελτίωση των τουριστικών υποδομών και πιο πρακτικά η άμεση επιδίωξη με όποιο τρόπο είναι πρόσφορος, της αύξησης της διάρκειας της τουριστικής περιόδου.


Η αναβάθμιση και κυρίως σωστή αξιοποίηση του περιβάλλοντος που αποτελεί τον μεγαλύτερο πλούτο της Κρήτης.


Η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων στον τουρισμό, στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση, η σωστή και με σεβασμό στο περιβάλλον αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όμως όλα αυτά πρέπει να γίνουν με γρήγορο αποτελεσματικό σχεδιασμό και μακριά από πελατειακές λογικές και κολυβοποίηση των πόρων.\”

\"\"Πως μπορούν να προωθηθούν αυτά τα θέματα, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας;


\”Η λογική και η διεθνής πρακτική, λέει ότι τα σωστά σχεδιασμένα αναπτυξιακά έργα, αποτελούν πρώτης τάξεως επενδύσεις, οπότε λογικά μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές, οι οποίοι θα συμβάλλουν στη Χρηματοδότηση. Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ είναι προφανές ότι πρέπει να επιταχυνθεί. Πρέπει να αξιοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως επίσης πρέπει να δούμε σοβαρά, εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης με τη σύμπραξη ιδιωτών. Πρέπει να σκεφτούμε λογικά και χωρίς ταμπού. Βασική προϋπόθεση είναι να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και να μειώνεται το κοινωνικό κόστος χρήσης. Θα προτιμούσα για παράδειγμα να κατασκευαστεί ένας αυτοκινητόδρομος σύγχρονος, ο οποίος θα μειώνει στο μισό το χρόνο και τα καύσιμα για τους χρήστες, έστω και αν χρειαστεί να καταβάλλονται διόδια, δεδομένου ότι η εξοικονόμηση σε χρόνο, καύσιμα αλλά και η ασφάλεια που θα παρέχει, θα κάνουν εν τέλει σημαντικά φθηνότερη τη χρήση του. Όμως Κυριε Σαραντίδη, προαπαιτούμενο για όλα αυτά είναι να παραμείνει η χώρα όρθια και να μην μπει σε επικίνδυνες περιπέτειες μετά την 6η Μαΐου.\”


\"\"
photo by www.amphotography.gr

Την ίδια ώρα που η προεκλογική περίοδος έχει σημαδευτεί από το θέμα του «μνημονίου» σας άκουσα να λέτε πως «Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο το δίλημμα Μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Το δίλημμα που τίθεται είναι πολύ πιο σημαντικό. Θέλουμε μια αυτοδύναμη Ελλάδα η οποία θα στηρίζεται στα πόδια της ή μια Ελλάδα οικονομικά εξαρτημένη.» Όμως με την εφαρμογή των μνημονίων και την συνεχή δανειοδότηση υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να γίνει κάποτε αυτοδύναμη;


\”Το μνημόνιο είναι μια επαχθής, αναγκαστική συμφωνία. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για αυτό. Πρέπει να απαλλαγούμε κάποτε από αυτό. Έχουμε δυο τρόπους. Είτε απλά να μην το εφαρμόσουμε με όλες τις συνέπειες που αυτό θα έχει, είτε να ανασυγκροτηθούμε, να δημιουργήσουμε αποτελεσματικό κράτος, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας ως λαός και ως χώρα και να απαλλαγούμε από το μνημόνιο στηριζόμενοι στις δυνάμεις μας κάνοντάς του αν θέλετε χρήση ως προσωρινού μηχανισμού υποστήριξης. Η διαδικασία αυτή είναι στην ουσία η πολιτική ανάγκη της χώρας. Η απάντηση λοιπόν είναι ότι ναι μπορούμε! Δεν έχουμε άλλη διέξοδο. Είναι βασικό να ξαναβρούμε την εθνική μας αξιοπρέπεια μέσα από θετικές ενέργειες και όχι κάνοντας τους επαναστάτες με το χέρι απλωμένο.\”

\"\"
photo by www.amphotography.gr


\"\"Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο οι πολίτες να ψηφίσουν με το συναίσθημα της οργής και όχι με την λογική;

\”Το ενδεχόμενο να μην υπάρχει δυνατότητα σταθερής διακυβέρνησης στις 7 του Μάη, είναι ανησυχητικό και φοβάμαι ότι μπορεί να φέρει τη χώρα σε αποσταθεροποίηση με αποτέλεσμα να πάνε χαμένες οι μέχρι τώρα θυσίες του κόσμου. Αν και η οργή είναι δικαιολογημένη οι λαϊκιστές και οι καιροσκόποι την εκμεταλλεύονται σε επικίνδυνο βαθμό. Είναι Εθνική Ανάγκη η χώρα να έχει σταθερή Κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Πιστεύω όμως ότι οι Έλληνες θα σκεφτούν και θα αποφασίσουν με τη λογική και όχι με την οργή. Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι όποτε επικράτησε η οργή είχαμε εθνικές περιπέτειες.\”

Το 2009 η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Γιατί θεωρείτε ότι πρέπει να το ψηφίσει και πάλι;

\”Γιατί παρόλο που κληρονόμησε τη δημοσιονομική βόμβα, στην οποία προφανώς και είχε μερίδιο ευθύνης, έκανε ένα τιτάνιο αγώνα, όχι χωρίς λάθη, αλλά με πίεση και επιμονή, προκειμένου να διασώσει ότι μπορούσε. Άλλωστε οι αποφάσεις που πήρε δεν εντάσσονται στην ιδεολογία του.. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά το πολιτικό κόστος το οποίο πληρώνει. Επιπλέον από τον Ιούνιο και μετά Ο Ε. Βενιζέλος, έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος παραμονής της χώρας στο Ευρώ, αναλαμβάνοντας και τεράστιο προσωπικό κόστος. Πάνω από όλα όμως το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει δραματικά μέσα από αυτή τη δοκιμασία με νέα ηγετική ομάδα και με νέα πρόσωπα τα οποία μπορούν να εγγυηθούν την ανανέωση και την αποφυγή των ίδιων λαθών.\”


Μπορείτε να δείτε το βιογραφικό του Γ. Παπακωνσταντή εδώ

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook