Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ζητά την κήρυξη του Ηρώου ως διατηρητέου κτιρίου με ιστορική σημασία για την πόλη. Το θέμα ήρθε προς συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως στη χθεσινή συζήτηση μετά από έγγραφο αίτημα περίπου 40 πολιτών που κινητοποιήθηκαν μέσω της επιτροπής φορέων για την προστασία και ανάδειξη του μνημείου.

Η επιτροπή, που αποτελείται πλέον από 26 φορείς της πόλης, οργάνωσε ανοιχτή συζήτηση ενημέρωσης το Σάββατο στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου. Στην εκδήλωση αυτή λήφθηκε η απόφαση για εισαγωγή του θέματος στο δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση που ήταν ήδη προγραμματισμένη για σήμερα.

Την εισήγηση του θέματος ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Μανώλης Βασιλάκης ο οποίος αφού τόνισε την ιστορική και πολιτιστική αξία του μνημείου, κάνοντας εκτενή αναφορά στον αρχιτέκτονα Κυριακό, οποίος ήταν ο εμπνευστής και κατασκευαστής τόσο του συγκεκριμένου κτιρίου όσο και άλλων ιστορικών κτισμάτων του Ηρακλείου, ζήτησε να προτείνει ο Δήμος στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων την ανακήρυξή του ως διατηρητέου.

Στην πρόταση του αντιδημάρχου συμφώνησαν οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του συμβουλίου ενώ προτάθηκε ακόμα και η μετάβαση αντιπροσωπείας του Δήμου στην Αθήνα για την δια ζώσης άσκηση πίεσης στο ΚΑΣ ώστε να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Εκ μέρους των φορέων της επιτροπής πήραν το λόγο ο κ. Οδυσσέας Σγουρός αντιπρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΑΚ και η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου Φανή Κουτσουμπού, τονίζοντας και οι δύο τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου μνημείου για την ιστορική μνήμη της πόλης αλλά και την ανάγκη διάσωσης της γύρω περιοχής από την τσιμεντοποίηση.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρέστη και ο ιδιοκτήτης του πάρκιγκ μέσα στο οποίο βρίσκεται το μνημείο κ. Δημήτρης Βολιτάκης και φερόμενος ως ιδιοκτήτης του χώρου. Όταν του δόθηκε ο λόγος εκφράστηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά των φορέων που προτείνουν την ανακήρυξη του μνημείου ως διατηρητέου, χαρακτηρίζοντάς τους αγράμματους, κάτι που προκάλεσε προς στιγμήν ένταση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τελικά το σώμα ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του αντιδημάρχου κ. Βασιλάκη και έτσι ο δήμος θα αποστείλει έγγραφο στο Υπουργείο Πολιτισμού με το οποίο θα απαιτεί την άμεση ανακήρυξη του Ηρώου ως διατηρητέου μνημείου.

Μάριος Διονέλλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook