Το ξεκάθαρο ευρωπαϊκό στίγμα της Δημοκρατικής Αριστεράς επιχείρησε να αναδείξει ο κ. Φώτης Κουβέλης στην διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε νωρίς το μεσημέρι τονίζοντας ότι « δεν συμπορεύεται με αντιευρωπαϊκές δυνάμεις».

Επιπροσθέτως, τάχθηκε κατά της ακυβερνησίας και υπερ του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας σημειώνοντας ότι «δεν θέλω η χώρα μου να περιέλθει σε κατάσταση ακυβερνησίας ούτε είμαι οπαδός των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων. Διεκδικώ να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων» ενώ σε αντίθεση με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, εξήγησε ότι «δεν θέλω τις ψήφους του κυρίου Καμμένου».

Ειδικότερα, ο κ. Κουβέλης είπε ότι στην περίπτωση που λάβει διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα απευθυνθεί, χωρίς εξαίρεση, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα. Επισημανε όμως ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα προσφέρει αριστερό άλλοθι στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, ενώ αρνητική είναι η στάση της απέναντι στο ΚΚΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, σημείωσε πως «Η ΔΗΜΑΡ, δεν λέει -όπως το ΚΚΕ- ότι θα πάρει μόνο του την εξουσία, ούτε όμως προτείνει -όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- ένα αδύνατο, χωρίς αρχές και χωρίς πρόγραμμα, μέτωπο της αριστεράς, που θα μπορούσε να στηριχθεί και από τον κ. Καμμένο. Βάση της όποιας συμφωνίας για τη Δημοκρατική Αριστερά, είναι ένα κοινά αποδεκτό πολιτικό πρόγραμμα, που θα οδηγεί στην απαγκίστρωση από τα μνημόνια, με τη χώρα μέσα στο ευρώ».

Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενεχόμενο να υπάρξει νέα κυβέρνηση \”τύπου Παπαδήμου\” λέγοντας ότι ένα τέτοιο σχήμα είναι απόδειξη ήττας της πολιτικής. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την ελπίδα, την επομένη των εκλογών, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ -προς τα οποία θα απευθυνθεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης- να μετακινηθούν από τις σημερινές θέσεις τους για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Με βάση αυτό ο πλαίσιο, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι όσο πιο ισχυρή είναι η ΔΗΜΑΡ στις 6 Μαΐου και όσο αποδοκιμαστούν τα κόμματα του μονόδρομου και ηττηθεί η πολιτική τους, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να αλλάξει ρότα η χώρα, να αξιοποιηθούν οι νέες δυνατότητες που διαφαίνονται και στην Ευρώπη για την βαθμιαία απαγκίστρωση από τα μνημόνια.

«Η Δημοκρατική Αριστερά και εγώ προσωπικά δεν θα μετατραπούμε σε τσόντες του μνημονίου για να καταλάβουμε υπουργικές καρέκλες. Ούτε ποτέ θα διακινδυνεύσουμε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας με τυχοδιωκτικές κινήσεις», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και σημείωσε πως υπό το πρίσμα αυτό, καλεί τους πολίτες «να ψηφίσουν ελεύθερα, με το μυαλό και την καρδιά τους, να ψηφίσουν με θυμό αλλά και με ψυχραιμία, ποτέ από φόβο».

Εξηγώντας τη θέση του σχετικά με τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο, ο κ. Κουβέλης είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει με νομοθετικές πρωτοβουλίες στη Βουλή, ενώ σημείωσε ότι η δανειακή σύμβαση είναι δεσμευτική.

Σχετικά με τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι η καθυστέρηση στη συμφωνία οφείλεται στο ότι «κάτι θέλουν να κρύψουν» και τόνισε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει την προσπάθεια για να δοθούν στη χώρα μας οι γερμανικές αποζημιώσεις.

Για το μεταναστευτικό, ο κ. Κουβέλης τόνισε την ανάγκη \”ανακατάληψης των πόλεων\” δια του νόμου, από την εγκληματικότητα και κάθε είδους παραβατικότητα από ελληνικές και αλλοδαπές συμμορίες και σημείωσε την ανάγκη να βελτιωθεί η πολιτική ασύλου, ώστε όσοι ξένοι ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, να τους χορηγείται.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook