Ένα φιλί ανάμεσα σε έναν ναύτη και μια νοσοκόμα πριν από 67 χρόνια. Ένα φωτογραφικό καρέ που αποτύπωσε με τον πιο όμορφο τρόπο τον τερματισμό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι 14 Αυγούστου του 1945, το ραδιόφωνο αναγγέλλει το τέλος του πολέμου και οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης ξεχύνονται στους δρόμους και πανηγυρίζουν.

Ο φωτογράφος του περιοδικού LIFE,  Alfred Eisenstaedt, σηκώνει την μηχανή του και με ένα κλικ κρατά στην ιστορία το φιλί που στην συνέχεια θα γίνει ένα από τα διασημότερα φιλιά όλων των εποχών. Το μόνο που ξεχνά είναι όμως να συγκρατήσει τα ονόματα της νοσοκόμας με τη λευκή ποδιά και του ναύτη με τη μπλε στολή.

Πρόσφατα δύο αμερικανοί ερευνητές, οι George Galdorisi και Lawrence Verrie, χρησιμοποιώντας εγκληματολογικά μέσα και φωτογραφική ανάλυση, υποστηρίζουν πως βρήκαν τους πρωταγωνιστές του διάσημου φιλιού. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, οι δύο νεαροί δεν γνωρίζονταν καν, πριν δώσουν το φιλί που έσφιξε τις καρδιές των απανταχού ρομαντικών!

Ο ναύτης, ενονόματι George Mendonsa, είχε βγει εκείνη ραντεβού με την κοπέλα του, τη Rita Petry, καθώς βρισκόταν σε άδεια μετά από μάχες στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου παρατηρούσε τις νοσοκόμες να προσφέρουν βοήθεια στους τραυματίες.

\”Πνιγμένος από συναισθήματα χαράς όταν άκουσε κάποιος να φωνάζει πως ο Πόλεμος τελείωσε, ο Mendonsa ξεχύθηκε στο δρόμο με σκοπό να φιλήσει την πρώτη νοσοκόμα που θα έβρισκε\”, αποκάλυψε ο συγγραφέας του βιβλίου.

Κάπως έτσι έπεσε πάνω στη δεσποινίδα Friedman και χωρίς να συστηθεί τη φίλησε. \”Απλά συνέχισαν την ξεχωριστή πορεία τους μετά το φιλί\”, προσθέτει ο Galdorisi.

Το ραντεβού του Mendonsa με τη Rita Petry έμελλε, παρά το φιλί, να καταλήξει σε γάμο. Μάλιστα, η ίδια η μέλλουσα γυναίκα του διακρίνεται στη θρυλική φωτογραφία, ακριβώς πίσω από το δεξί του ώμο!

Σήμερα, ο Mendonsa ζει στο Rhode Island και η Friedman στο Maryland και στις δεκαετίες που πέρασαν, οι δυο τους συναντήθηκαν αρκετές φορές, χωρίς όμως -απ\’ ό,τι υποστηρίζουν τουλάχιστον- να επαναλάβουν ποτέ το φιλί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook