Την πρόταση για υπαγωγή των μεταναστών απεργών πείνας στο καθεστώς εξάμηνης ανοχής, το οποίο μπορεί να ανανεωθεί για άλλους έξι μήνες, επανέλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής και προτείνει στη διαδικασία αυτή να συμβάλλουν οι ΜΚΟ αλλά και επιστημονικοί φορείς που υποστηρίζουν τον διάλογο και την εξεύρεση λύσης.

«Σχετικά με τους μετανάστες απεργούς πείνας οι αρμόδιοι επιτελείς του υπουργείου μας έχουν διευκρινίσει προς εκπροσώπους των Μ.Κ.Ο που υποστηρίζουν τον αγώνα τους και έχουν επανειλημμένα προτείνει στους απεργούς την κατά περίπτωση απόφαση αναβολής επιστροφής στη χώρα τους», τονίζει ο υπουργός και διευκρινίζει:

«Η απόφαση αναβολής απομάκρυνσης από τη χώρα σημαίνει για κάθε αλλοδαπό απεργό πείνας στο κτίριο Υπατία γραπτή βεβαίωση με εξάμηνη ισχύ που δικαιολογεί τη διαμονή στην Ελλάδα. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου η βεβαίωση μπορεί να ανανεώνεται μετά από νέα κρίση αν συνεχίσει να είναι ανέφικτη η απομάκρυνση. Επισημαίνεται επίσης ότι η γραπτή βεβαίωση για τη μη εκτέλεση της απόφασης επιστροφής γίνεται μόνο εάν οι μετανάστες απεργοί πείνας καταγραφούν και τακτοποιηθούν μέσω των αστυνομικών αρχών».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, τόνισε ότι «όση είναι η υποχρέωσή μας να μην χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή, άλλη τόσο είναι η υποχρέωση να μην εκβιάζεται η χώρα» και απέκλεισε τη νομιμοποίηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, με αφορμή δήλωση του κ. Βενιζέλου για τους μετανάστες απεργούς πείνας και απάντηση στην δήλωση αυτή του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, δήλωσε ότι «οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας επικοινώνησαν μεταξύ τους και κρίθηκε ότι δεν υφίσταται πλέον κανένα πρόβλημα».

pathfinder.gr