Η εφαρμογή του “Διεθνούς Κώδικα Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων” μετατρέπει τον Λιμάνι του Ηρακλείου σε πραγματικό φρούριο. Σύμφωνα με τον Ο.Λ.Η μέσα από κοινοτικά κονδύλια χρηματοδοτούνται έργα ασφάλειας του Λιμένα.

Το συγκεκριμένο έργο δεν αφορά απλά την “προμήθεια και εγκατάσταση καμερών”, αλλά την εγκατάσταση και λειτουργία ενός πολύπλοκου συστήματος 24ωρης επιτήρησης/ελέγχου, που θα δίνει την δυνατότητα στις ειδικές ομάδες ασφαλείας να επιτηρούν, να επεμβαίνουν και να δρουν/αντιδρούν σε κάθε έκνομη ή επικίνδυνη ενέργεια.

Οι κάμερες οι οποίες πρόκειται να εγκατασταθούν (συνολικά 45) είναι διαφόρων τύπων και τεχνολογιών: έγχρωμες αναλογικές κάμερες υψηλής ανάλυσης, εγκατεστημένες σε κάθε ζώνη συναγερμού και στις εσωτερικές/εξωτερικές πύλες, θερμικές κάμερες (night vision) εγκατεστημένες σε προκαθορισμένα σημεία, κινητές έγχρωμες κάμερες εξωτερικού χώρου (PTZ, τύπου θόλου), πανοραμικές κάμερες (8megapixel 180° πεδίου θέασης), αυτόνομο/ασύρματο μεταφερόμενο σύστημα καμερών με τρέιλερ, συναγερμούς, κλπ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των σταθερών καμερών, ο οποίος δύναται να μειωθεί στα πλαίσια της διαδικασίας του διαγωνισμού, με βάση τις ανταγωνιστικές προσφορές των ενδιαφερομένων, ανέρχεται στις 170.000.€ σε σύνολο προϋπολογισμού 2.036.650,00€ (Δηλαδή 9% της συνολικής δαπάνης), για την προμήθεια, εγκατάσταση, και δοκιμαστική λειτουργία των συστημάτων και την εκπαίδευση του προσωπικού ασφαλείας.

Επίσης το συνολικό σύστημα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: φορητούς φράκτες για απομόνωση ζωνών, ειδικών φορτίων, πλοίων, εγκαταστάσεων, κλπ. Συσκευές/πύλες X-RAY για έλεγχο επιβατών, αποσκευών.

Οικίσκο X-RAY για έλεγχο φορτηγών/αποσκευών. Σύστημα ελέγχου πρόσβασης/ταυτοποίησης επιβατών/οχημάτων (με αναγνώριση/ανάγνωση πινακίδων). Σύστημα οπτικής και ηχητικής αναγγελίας μηνυμάτων προς τους χρήστες των λιμενικών υπηρεσιών, σε κάθε σημείο του λιμένα.

Σύστημα ελέγχου πρόσβασης με αυτόματες μπάρες ή/και card reader. Φορητό φωτισμό, εφεδρικά συστήματα φωτισμού. Φυλάκια ασφαλή και εξοπλισμένα. Σύστημα αναγνώρισης-παρακολούθησης κίνησης (πλοίων/σκαφών) AIS με RADAR και κάμερα.

Ηλεκτρολογικό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για την λειτουργία κέντρου ελέγχου και δικτυακή διασύνδεση όλων των κτιρίων και φυλακίων εισόδου-εξόδου του λιμένα και των διαφορετικών ζωνών (επιβατική/τουριστικήή, εμπορική/ΕΖΗ, κλπ).

 Προβολείς, πόρτες, περιφράξεις, δορυφορικά τηλέφωνα (2), φορητούς ανιχνευτές μετάλλων, σύστημα ανίχνευσης κίνησης με υπέρυθρη/θερμική τεχνολογία, γεννήτριες ρεύματος και άλλο μικρο-εξοπλισμό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook