Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι φανερό οτι ουδεμία σχέση έχει με το παρελθόν. Αυτή τη φορά δεν χρειάζεται μια ακόμη εναλλαγή κομμάτων για να βολευτούν σε καμιά θεσούλα ή να αισθανθούν νικητές οι ψηφοφόροι του νικηφόρου κόμματος.

Αυτές οι εκλογές εμπεριέχουν μέσα τους το στοιχείο της πολιτικής κάθαρσης και πρέπει να θεωρηθούν από τους εχέφρονες πολίτες ως μια μοναδική ευκαιρία να στείλουν ένα ισχυρότατο μήνυμα καταδίκης του παρελθόντος πολιτικού συστήματος.

Με μεγάλη προσοχή να μην ολισθίσουν σε λάθος επιλογές που ενδεχομένως θα τους οδηγήσουν πολιτικοί καιροσκόποι και εχθροί της Δημοκρατίας οι οποίοι βρήκαν ανοικτό δρόμο για να θεωρήσουν εαυτούς υπερασπιστές της πατρίδας και κάποιων ιδανικών.

Δικαίωμα του κάθε πολίτη είναι να αποφανθεί για το Μνημόνιο και αν ήταν αναγκαίο ή όχι. Στη διακριτική ευχέρεια του πολίτη επίσης είναι η διάκριση στις υποσχέσεις των κομμάτων, αν είναι εφαρμόσιμες ή αποτελούν χονδροειδείς κοροϊδίες και λαϊκισμούς.

Προ πάντων όμως η ευθυνη της τωρινής ψήφου έχει να κάνει με το πως θέλουμε εμείς οι ίδιοι την Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να πάψουμε να θεωρούμε το κράτος χρηματοδότη μας και αντικείμενο για συναλλαγή; Είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε αξιοκρατεία και διαφάνεια παντού ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να αφήσουμε διαπαντός τις επισκέψεις στα βουλευτικά γραφεία;

Θα είμασταν διατεθημένοι να πληρώσουμε τους πραγματικούς μας φόρους ώστε να μη χρειάζονται χαράτσια και εξοντωτικοί φόροι ακόμη και στη βενζίνη; Θα βάλουμε φρένο στην αδήλωτη εργασία και στους δουλέμπορους που την εμπορεύονται έτσι ώστε να έχουμε συντάξεις και περίθαλψη;

Θα εναντιωθούμε αποφασιστικά στα καρτέλ, τα μονοπώλια και τους αισχροκερδείς επιχειρηματίες που αγγίζουν τα όρια του κατοχικού μαυραγορίτη για να "αναπνεύσουν" οι υγιείς επιχειρήσεις και να υπάρξει αληθινός ανταγωνισμός;

Τέλος, θα το πάρουμε απόφαση οτι η ψήφος σε ένα κόμμα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή συναλλαγής αλλά είναι αποτέλεσμα μεστής σκέψης και λογικής;

Ας πούμε σε αυτές τις εκλογές στα κόμματα οτι θέλουμε μια Ελλάδα αξιοπρεπή χωρίς λανθάνοντες Κολοκοτρώνηδες ή Μεσσίες. Ας ζητήσουμε από τον κάθε υποψήφιο να μας πει με απόλυτη ειλικρίνεια τι προτίθεται να πράξει για να γίνει η Ελλάδα καλύτερη. Η ειλικρινής συζήτηση είναι καλύτερη από μύριες υποσχέσεις. Και έπειτα ας αποφασίσουμε χωρίς φόβο και πάθος.

Πρώτα όμως, να είμαστε έτοιμοι για τις δικές μας προσωπικές "μεταρρυθμίσεις" για να γίνουμε πιο ώριμοι και σοφοί πολίτες. Εξάλλου η Ελλάδα τέτοιους χρειάζεται αυτή τη στιγμή.

Μανόλης Μπουχαλάκης
Εκπαιδευτικός - Δημοσιογράφος