Κίνητρο για τη διενέργεια πιο εκτεταμένων ελέγχων, αποτέλεσε η σύλληψη δύο μεσήλικων αγροτών, επειδή σε έρευνα που διεξήχθη στα ΙΧ αυτοκίνητά τους στον Προμαχώνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν παράνομα φορτία γεωργικών φαρμάκων που εισήχθησαν από τη Βουλγαρία.

Μεταξύ αυτών, ένα φορτίο 480 λίτρων γεωργικού φαρμάκου, βουλγαρικής προελεύσεως και άλλα δύο φορτία συνολικής ποσότητας 450 λίτρων της δραστικής ουσίας Propanil, τουρκικής προελεύσεως.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σερρών, οι αγρότες πρέπει να χρησιμοποιούν μόνον εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στις ετικέτες στην Ελληνική γλώσσα.

Τα προϊόντα που εισάγονται από γειτονικές χώρες παράνομα, είναι ως επί των πλείστον προϊόντα που έχουν αποσυρθεί από την αγορά της Ε.Ε. Το χαμηλό κόστος αγοράς τους συμβάλλει καθοριστικά ώστε να τα προτιμούν οι αγρότες θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους, τους καταναλωτές και το περιβάλλον, γιατί σε πολλές περιπτώσεις στη σήμανσή τους, που δεν είναι και Ελληνική, δεν αναγράφονται τα πραγματικά ή όλα τα συστατικά που εμπεριέχουν, με αποτέλεσμα την μη ορθή και επικίνδυνη χρήση τους.