Χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Υγείας με εκπροσώπους των μεταναστών απεργών πείνας. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη συνέλευση των μεταναστών, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα αποδεχθούν ή θα απορρίψουν την πρόταση της κυβέρνησης για ένταξή τους στο καθεστώς ανοχής.

Από την πλευρά της κυβέρνησης διαβεβαιώθηκε δια στόματος του υπουργού υγείας Ανδρέα Λοβέρδου ότι «το θέμα της ανθρώπινης ζωής δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής». «Πάνω σε αυτή τη συμφωνία θα βαδίσουμε για την επίλυση του προβλήματος», πρόσθεσε.

Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι αποτελεί θετικό βήμα για την κυβέρνηση το γεγονός ότι «είχαμε επικοινωνία για να ξεκαθαρίσουμε αυτά που λέμε από την πρώτη ημέρα». «Η ελληνική κυβέρνηση», τόνισε, «έχει εξαντλήσει τα περιθώρια του νόμου. Δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζική νομιμοποίηση μεταναστών».

Όπως είπε, οι απεργοί υπέβαλαν τις προτάσεις τους, οι οποίες θα μελετηθούν. «Εξηγήσαμε τα όρια που μπορούμε να κινηθούμε. Η πρότασή μας διαφοροποιεί τις συνθήκες που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό εάν σταματήσουν την απεργία πείνας», κατέληξε. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε και αυτός ότι «τίποτα δεν είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή».

Από τους απεργούς πείνας ζητήθηκε χορήγηση ανθρωπιστικού καθεστώτος, πρόταση που απορρίφθηκε. Σύμφωνα με το νόμο, το ανθρωπιστικό καθεστώς χορηγείται σε αλλοδαπούς που είχαν στο παρελθόν άδεια παραμονής ή αποδεικνύεται ότι ζουν στη χώρα ως παράνομοι για 12 χρόνια.

Σύμφωνα με το νόμο, το υπό ανοχή καθεστώς χορηγείται σε παρανόμους μετανάστες, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι όπως τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι. Συνιστά αναστολή απέλασης για έξι μήνες. Η αναβολή απέλασης μπορεί να ανανεωθεί για εύλογο χρονικό διάστημα, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Επίσης, το υπό ανοχή καθεστώς προβλέπει δυνατότητα νόμιμης εργασίας για όσο καιρό παραμένει ο αλλοδαπός στη χώρα. Όμως, για την εφαρμογή του νόμου και κατά συνέπεια των συγκεκριμένων διατάξεων, οι οποίες προστέθηκαν στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις Επιστροφές, απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, το οποίο εκκρεμεί.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook