Το «πράσινο φως» για να εκπονηθεί η μελέτη αποκατάστασης του προμαχώνα του Αγίου Νικολάου του Μώλου στο παλιό λιμάνι των Χανίων από την 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έτσι ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, «άναψαν» οι επιστήμονες του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων που επισκέφθηκαν το μνημείο μαζί με τον προϊστάμενο της 28ης ΕΒΑ κ.Μιχάλη Ανδριανάκη.
Υπενθυμίζεται πως ο προμαχώνας – γνωστός και ως «Φορτέτζα» λόγω του ονόματος καταστήματος που λειτουργούσε εκεί για πολλά χρόνια – αποτελεί, μαζί με το διπλανό καρνάγιο, ένα ενιαίο σύνολο μαζί με τον Φάρο πάνω στον λιμενοβραχίονα του παλιού λιμανιού των Χανίων.
Όπως δήλωσε ο κ.Ανδριανάκης και οι επιστήμονες του Υπ.Πο. διαπίστωσαν ότι στον προμαχώνα «η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Πρέπει να αποκατασταθεί το μνημείο το οποίο έχει αλλοιωθεί και δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι έτσι. Όμως θέλει πολύ δουλειά και ξεκινάμε αμέσως την μελέτη προκειμένου στην συνέχεια να ενταχθεί η χρηματοδότησή του στο ΕΣΠΑ».
Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής ανάδειξης των οχυρώσεων Κρήτης , επισκέφθηκαν και το σύνολο σχεδόν των τειχών (Βυζαντινών και Ενετικών) των Χανίων , η αποκατάσταση μεγάλου τμήματος των οποίων έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. 
Παράλληλα προωθούνται από την 28η ΕΒΑ με γρήγορους ρυθμούς και όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες (μελέτες, απαλλοτριώσεις) έτσι ώστε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της πλήρους αποκατάστασης και ανάδειξης των οχυρώσεων, απαραίτητη προϋπόθεση για να αναδειχθεί ολόκληρη η παλιά πόλη των Χανίων και προαπαιτούμενο για την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας για ένταξη της παλιάς πόλης των Χανίων στον κατάλογο της Unesco με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook