Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε αργά το βράδυ της Κυριακής για να συγχαρεί τον Φρανσουά Ολάντ για τη νίκη του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ενώ του απηύθυνε και πρόσκληση να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Ο Φρανσουά Ολάντ και η κυρία Μέρκελ επικοινώνησαν και συμφώνησαν στην ανάγκη να εργαστούν από κοινού στην για το κοινό ευρωπαϊκό όραμα», σημείωσε ο διευθύνων την καμπάνια των Σοσιαλιστών M. Moscovici.

«Η κυρία Μέρκελ προσκάλεσε τον Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο, επίσκεψη που θα την πραγματοποιήσει πολύ σύντομα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του», συμπλήρωσε το στέλεχος των Σοσιαλιστών.

Νωρίτερα ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε τη νίκη του Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση Μέρκελ είναι «έτοιμη να συνεργαστεί μαζί του για την επεξεργασία ενός Συμφώνου Ανάπτυξης» -το οποίο, σημείωσε με νόημα, «θα προστεθεί» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

«Θέλουμε να συνεργασθούμε στενά με τον νέο πρόεδρο. Θέλουμε να εργαστούμε από κοινού για να ξεπεράσουμε την κρίση χρέους. Έχουμε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο και τώρα θέλουμε να προσθέσουμε ένα αναπτυξιακό σύμφωνο για περισσότερη ανταγωνιστικότητα σε αυτό», τόνισε ο Βεστερβέλε, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να προσθέσουμε νέα κίνητρα για ανάπτυξη και αυτό περνά μέσα από τις διαρθρωτικές αλλαγές».

Χαρακτηρίζοντας «ιστορικό γεγονός» την εκλογή του Ολάντ, ο Βέστερβελε δήλωσε πως όντας πεπεισμένος για τη «στενή εταιρική σχέση» με τη Γαλλία, «εμείς είμαστε χαρούμενοι για την συνεργασία μας».
Ο Βέστερβέλε, τόνισε μάλιστα -στα γαλλικά- «η Ευρώπη είναι το κοινό μας πεπρωμένο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook