Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε τις πακιστανικές αρχές να «κάνουν περισσότερα» για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών οργανώσεων, μετά τη δήλωσή της τη Δευτέρα ότι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, μπορεί να βρίσκεται στη χώρα.

«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να παταχθεί ο εξτρεμισμός. Αναμένουμε από την πακιστανική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα. Πρέπει να εξασφαλίσει ότι το έδαφός της δεν χρησιμοποιείται ως μια ορμητήριο τρομοκρατικών επιθέσεων, και εντός του Πακιστάν» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Νέο Δελχί, στη διάρκεια επίσκεψής της στην Ινδία.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ.Μ. Κρίσνα υπογράμμισε «την ανάγκη για ενισχυμένη δράση με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας από το Πακιστάν», επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του το Ισλαμαμπάντ να προσαγάγει στη Δικαιοσύνη τους υπεύθυνους των αιματηρών επιθέσεων του Νοεμβρίου του 2008 στη Βομβάη.

Η εξτρεμιστική οργάνωση Λασκάρ-ι-Τάιμπα που έχει τη βάση της στο Πακιστάν, κατηγορείται ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις αυτές που προκάλεσαν το θάνατο 166 ανθρώπων.

Τη Δευτέρα στην Καλκούτα της ανατολικής Ινδίας η Χ.Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πως ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, που ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα μετά τον Οσάμα μπιν Λάντεν και θεωρείται από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ως ο νούμερο ένα της τρομοκρατικής οργάνωσης, βρίσκεται στο Πακιστάν.

Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι τρεις από τους πέντε πιο καταζητούμενους από τις ΗΠΑ ισλαμιστές, βρίσκονται στο Πακιστάν, μεταξύ τους ο μουλάς Ομάρ, ο ανώτατος αρχηγός του καθεστώτος των Ταλιμπάν που κυβερνούσε το Αφγανιστάν την περίοδο 1996-2001.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook